Διατηρεί το διχασμό η κυβέρνηση για την ΣΠΕ Πολεμιδιών

Καμιά κίνηση για δίκαιη κάλυψη των  στεγαστικών αναγκών των Δήμων Πολεμιδιών και Αμμοχώστου

 

Την προκλητική διχαστική στάση που ακολούθησε μέχρι σήμερα στο θέμα της παραχώρησης του κτιρίου της πρώην ΣΠΕ Πολεμιδιών συνεχίζει να τηρεί η κυβέρνηση, αφήνοντας ουσιαστικά μετέωρους τόσο τον Δήμο Πολεμιδιών όσο και τον Δήμο Αμμοχώστου, αν και γνωρίζει τα πολύ σοβαρά στεγαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι δύο Τοπικές Αρχές.

Αν και έχουν περάσει δύο εικοσιτετράωρα από τη στάση εργασίας που είχαν τηρήσει οι εργαζόμενοι στον Δήμο Πολεμιδιών, διαμαρτυρόμενοι για την επικινδυνότητα των χώρων εργασίας τους και παρόλο ότι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε μετακόμιση και εγκατάσταση της διοίκησης και των υπηρεσιών του Δήμου στο κτίριο της ΣΠΕ, η κυβέρνηση συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα. Δεν υπήρξε καμιά αντίδραση στην υλοποίηση της απόφασης για κατάληψη του κτιρίου για την οποία ενημερώθηκαν από τον Δήμαρχο Πολεμιδιών με σχετικές επιστολές τα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, ενώ σιγή ιχθύος τηρείται και στην αντίδραση που εκφράστηκε εκ μέρους του  Δήμου Αμμοχώστου.

Να θυμίσουμε ότι με απόφασή της πριν μερικούς μήνες, η κυβέρνηση αποφάσισε την παραχώρηση του επίμαχου κτιρίου στον Δήμο Αμμοχώστου χωρίς να της ζητηθεί, ενώ εκκρεμούσε από το 2019 αίτημα διεκδίκησής του από τον Δήμο Πολεμιδιών, ο οποίος μετά την κατάληψη που έγινε την περασμένη Τετάρτη έχει προχωρήσει σε ηλεκτροδότηση, υδροδότηση και εγκατάσταση όλων των αναγκαίων υπηρεσιών και βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διαδικασίας μετακόμισης των γραφείων και του άλλου εξοπλισμού των δημοτικών τμημάτων. Μάλιστα, στην πρόσοψη του κτιρίου έχει τοποθετηθεί και η σχετική πινακίδα με την ένδειξη «Δημαρχείο Κάτω Πολεμιδιών».

Όπως διαβεβαιώνει ο δήμαρχος Νίκος Αναστασίου, ο οποίος επανειλημμένα έχει υποδείξει ότι το κτίριο της ΣΠΕ δικαιωματικά ανήκει στα Πολεμίδια, αφού κτίστηκε και λειτούργησε με τις οικονομίες και τους μόχθους της τοπικής κοινωνίας, με την ολοκλήρωση της μετακόμισης θα μπορεί από την ερχόμενη Δευτέρα το κοινό να προσέρχεται στα νέα γραφεία του δήμου και να εξυπηρετείται κανονικά.

Στο μεταξύ, τη στάση που τηρεί η κυβέρνηση έχουν επικρίνει με σχετικές ανακοινώσεις τους πολιτικοί και άλλοι οργανωμένοι φορείς, καλώντας την να επανεξετάσει άμεσα την απόφασή της για παραχώρηση του κτιρίου της πρώην ΣΠΕ Πολεμιδιών στον Δήμο Αμμοχώστου, επισημαίνοντας τη ρήξη που προκάλεσε η κυβερνητική απόφαση ανάμεσα στους δύο δήμους.

Τονίζεται, δε, η ανάγκη να εξετάσει σοβαρά η κυβέρνηση το δίκαιο αίτημα του Δήμου Πολεμιδιών για μεταστέγαση των υπηρεσιών του σε άλλο κτίριο, αφού το υφιστάμενο δημαρχείο παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα να μεριμνήσει για την εξασφάλιση κατάλληλου χώρου στέγασης και στον προσφυγικό Δήμο Αμμοχώστου.

Χρήστος Χαραλάμπους

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy