Διατηρεί τον στόχο της 17ης Μαΐου για τα διεθνή ταξίδια ο Τζόνσον εν μέσω πιέσεων από τον τομέα

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι δεν έχει εγκαταλειφθεί η 17η Μαΐου ως ημερομηνία κατά την οποία η κυβέρνησή του ελπίζει να επιτρέψει τα διεθνή ταξίδια αναψυχής.

Η δήλωσή του το μεσημέρι της Τρίτης, κατά την επίσκεψη σε εργαστήριο της AstraZeneca στο Μάκλσφιλντ, έγινε μετά από τις επιφυλάξεις, που εξέφρασε τη Δευτέρα αναφορικά με το πόσο σύντομα θα μπορέσουν οι Βρετανοί να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό.

Αναγνώρισε ότι οι πολίτες ανυπομονούν να κλείσουν τις διακοπές του το συντομότερο δυνατό, αλλά σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να φανεί «συνετή».

«Θέλω να δω τα διεθνή ταξίδια να επαναρχίζουν. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Πολλοί από τους προορισμούς που θέλουμε να πάμε για την ώρα υποφέρουν από ένα νέο κύμα της ασθένειας, της Covid, όπως γνωρίζουμε. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αμέσως, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε εγκαταλείψει τη 17η Μαΐου», είπε ο κ. Τζόνσον.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός φάνηκε να ανταποκρίνεται θετικά, εξάλλου, στην έκκληση του διευθύνοντος συμβούλου της easyJet να επιτρέπεται η έλευση στη Βρετανία ταξιδιωτών από «πράσινες» χώρες με γρήγορα τεστ και όχι μοριακά.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως όταν υιοθετηθεί το σύστημα κατηγοριοποίησης χωρών σε «πράσινες», «πορτοκαλί» και «κόκκινες» θα απαιτούνται από όλους τους ταξιδιώτες αρνητικά τεστ προ της αναχώρησης και μετά από την άφιξη, με τη διαφοροποίηση ανά κατηγορία να έγκειται μόνο στην υποχρέωση καραντίνας.

Η ανακοίνωση αυτή, όπως και η αβεβαιότητα γύρω από το πότε θα επιτραπούν ξανά τα διεθνή ταξίδια αναψυχής, προκάλεσαν αντιδράσεις από τη βρετανική ταξιδιωτική βιομηχανία.

Πέραν από την αντίδραση του Γιόχαν Λούντγκρεν της easyJet, o διευθύνων σύμβουλος του Βρετανικού Ταξιδιωτικού Συνδέσμου Κλάιβ Ράτεν χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις «περισσότερο από απογοητευτικές», ενώ ο Στιβ Νόρις του ταξιδιωτικού ομίλου Flight Centre είπε ότι η ταξιδιωτική βιομηχανία «δεν μπορεί να αντέξει ένα ακόμα καλοκαίρι αβεβαιότητας και διστακτικότητας».

Ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ταξιδιωτικών Πρακτόρων κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συμπεριφέρεται «σαν να αγνοεί την ύπαρξη» του ταξιδιωτικού τομέα, ενώ ο διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας ταξιδιών PC Agency Πολ Τσαρλς ζήτησε μεγαλύτερη σαφήνεια από την κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό, εκτιμώντας ότι το άνοιγμα του διεθνούς τουρισμού στις 17 Μαΐου είναι πιθανό.

Την ίδια αισιόδοξη εκτίμηση διατύπωσε και ο επικεφαλής των Βρετανικών Αερογραμμών Σον Ντόιλ, ενώ η Jet2 ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να προσφέρει πακέτα διακοπών για τα τέλη Μαΐου και μετά.

Ο κ. Τζόνσον είπε ότι ο επικεφαλής της easyJet έχει δίκιο να δίνει έμφαση στο θέμα των τεστ που θα απαιτούνται για τις αφίξεις στη Βρετανία, σχολιάζοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να κάνει τη διαδικασία όσο το δυνατόν πιο εύκολη, ευέλικτη και οικονομική.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.