Διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στους Χαρουπόμυλους

Ανησυχούν για την αλλαγή χρήσης αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί 

Τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στους Χαρουπόμυλους ζητούν με τη σειρά τους και οι Σύλλογοι Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών.

Οι Σύλλογοι Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου σε ανακοινώσεις τους αναφέρονται στην αναγκαιότητα της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς με αφορμή τη χρήση του κτιρίου Χαρουπόμυλοι στην Πάφο για σκοπούς εγκατάστασης του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού αλλά και στην ανακήρυξη του κτιρίου ως διατηρητέου.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου εκφράζει δημόσια την έντονη ανησυχία του, όπως αναφέρει, ως προς τις ενέργειες αναβάθμισης του ιστορικού βιομηχανικού κτιρίου Χαρουπόμυλοι στην Πάφο και της υποβληθείσας αρχιτεκτονικής πρότασης αλλαγής χρήσης αυτού για σκοπούς εγκατάστασης του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου της Βηρυτού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ιστορικό κτίριο Χαρουπόμυλοι είναι δεδομένο ότι με την αλλαγή χρήσης του ως Πανεπιστήμιο θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, ενώ θα επιφέρει σημαντική κοινωνική αλληλεπίδραση. Παρά ταύτα, όπως αναφέρεται, η απόφαση αυτή για να κριθεί επιτυχής θα πρέπει η αρχιτεκτονική του μελέτη να σέβεται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κτιρίου και η οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτό να συνδέει την ιστορική του αξία. Το μεγαλύτερο στοίχημα για τη διασφάλιση ισορροπιών είναι, προστίθεται στην ανακοίνωση, η διατήρηση της ιστορικής συνέχειας και σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό να θέτουν το κτίριο σε λειτουργική αρχιτεκτονική ακεραιότητα.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου θέτει προβληματισμούς ως προς τη φύση και την κλίμακα των επεμβάσεων και αφαιρέσεων που πρόκειται να λάβουν χώρα στο κτίριο, οι οποίες, όπως προκύπτουν, αλλοιώνουν τον αυθεντικό του χαρακτήρα. Το κτίριο παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό, πολεοδομικό και τεχνολογικό ενδιαφέρον και η προστασία και ένταξή του στον κατάλογο διατηρητέων κρίνεται επιβεβλημένη. Επισημαίνουν επίσης πως δεν αποτελεί ισχυρισμό ότι ένα ιστορικό κτίριο -μη χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο- δεν εμπίπτει στις διεθνείς αρχές συντήρησης ως αυτές απορρέουν από τη Χάρτα Βενετίας και τη Χάρτα NizhnyTagil. Τα σημαντικά μέρη του συγκροτήματος πρέπει να διατηρηθούν, αποκατασταθούν και αποτελέσουν πρότυπο στη διατήρηση της βιομηχανικής κληρονομιάς με την ιδιαίτερη ιστορική, κοινωνική, αρχιτεκτονική και τεχνολογική του αξία, σημειώνει.

Εξάλλου, ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου (ΣΠΟΛΜΗΚ) επαναλαμβάνει την πάγια θέση του για τη συνεχή ανάγκη διαχείρισης και προστασίας της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς. Οι όποιες αλλαγές δυνατό αναγκαστικά πρέπει να γίνουν θα πρέπει να αποτελούν, σημειώνουν, ένα αδιάσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς μας και να δένουν αρμονικά, προβάλλοντας το μήνυμα του σεβασμού στην αρχιτεκτονική ιστορία του τόπου και στη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς γενικότερα. Μια τέτοια διατήρηση και ανάδειξη παρέχει τη βάση για περαιτέρω κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, ενώ τα μέτρα παρέμβασης πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης, προσθέτουν.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.