Διαβάστε τα λάθη σας για να βγει η χρονιά…

Του Παναγιώτη Βασιλείου

 

Ένας από τους σημαντικότερους φορείς κάθε κοινωνίας σε κάθε χώρα είναι η Παιδεία, ένας τομέας ο οποίος έχει πληγεί πολύ με την εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού COVID-19.

Δυστυχώς η εξάπλωση του κορονοϊού σταμάτησε το χρόνο σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας, σε πολλές συνήθειές μας. Για μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού ο κορονοϊός έβαλε προσωρινό ή μόνιμο λουκέτο στις δουλειές τους, στις επιχειρήσεις τους.

Η πανδημία κτύπησε και την Παιδεία, έναν από τους βασικούς πυλώνες κάθε χώρας, με το Υπουργείο, τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τους μαθητές να αντιλαμβάνονται την κατάσταση και να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να περάσει η χρονιά όσο πιο αλώβητα γίνεται.

Πάρθηκαν αρκετά μέτρα από το Υπουργείο Παιδείας για να βγει η χρονιά με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες, όμως δυστυχώς είναι εμφανές ότι πιάστηκε αδιάβαστο. Τα προβλήματα που παρατηρούνται είναι αρκετά κυρίως με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με αρκετούς εκπαιδευτικούς να αναγκάζονται να παραδώσουν μάθημα τηλεφωνικώς ή μέσω άλλων οδών, αφού έμειναν «ανενημέρωτοι».

Και εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι… Η τεχνολογία για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών υπάρχει από το 2015 στην Κύπρο και έκτοτε πληρώνουμε τζάμπα συνδρομή για ένα πρόγραμμα για το οποίο δεν έγινε ποτέ επιμόρφωση στους εκπαιδευτικούς και «τρεχάτε ποδαράκια μου»…

Τα μεγάλα προβλήματα με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση παρουσιάζονται σε δημοτικό και γυμνάσιο, καθώς αρκετά παιδιά δεν γνωρίζουν τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή τόσο καλά, καθώς επίσης και σε άτομα τα οποία δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για αγορά ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Αρκετά παιδιά δεν έχουν υπολογιστές, ipad ή έξυπνα τηλέφωνα, με αποτέλεσμα να είναι εκ των πραγμάτων αποκλεισμένα από την εκπαιδευτική διαδικασία, με το Υπουργείο Παιδείας να καλείται να πάρει μέτρα στήριξης των παιδιών αυτών. Συνήθως τα παιδιά που προέρχονται από τα χαμηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα αντιμετωπίζουν και τις περισσότερες δυσκολίες στο σχολείο. Ο εκ των πραγμάτων αποκλεισμός τους μεγεθύνει το πρόβλημα.

Οφείλουμε να επεξεργαστούμε και πιο απαισιόδοξα σενάρια στο ενδεχόμενο που η διενέργεια εξετάσεων δεν θα είναι δυνατή μέχρι και το καλοκαίρι. Πώς θα γίνει η απόλυση; Πώς θα γίνει η είσοδος στα Πανεπιστήμια αν δεν μπορέσουμε να διοργανώσουμε Παγκύπριες εξετάσεις. Με ποιους τρόπους θα μπορούσαν να διεξαχθούν οι εξετάσεις εξ αποστάσεως; Πώς θα γίνει η προαγωγή μαθητών; Τα ίδια ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν από τα Πανεπιστήμια.

Το Υπουργείο Παιδείας δεν καλείται αυτή τη στιγμή να δώσει απαντήσεις, αλλά να «διαβάσει» παραλείψεις και λάθη και να δώσει λύσεις, οι οποίες να είναι άμεσες και αποτελεσματικές και να έχουν στόχο τον μαθητή, τον εκπαιδευτικό και γενικά την Παιδεία!

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy