Διαβατήρια στην ελίτ Καμπότζης: Μόνο ένα βρέθηκε προβληματικό!

Παρωνυχίδα είναι ο αριθμός των «χρυσών» διαβατηρίων για τα οποία γίνεται σύσταση για ανάκληση στο πόρισμα της τριμελούς επιτροπής.

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, «από τις 42 πολιτογραφήσεις προσώπων που εξετάστηκαν, όλες πλην δύο περιπτώσεων (που αντιστοιχούν σε εφτά πρόσωπα) πληρούσαν τα κριτήρια».

Αναφέρεται επίσης ότι για κάποιες περιπτώσεις η εισήγηση της Επιτροπής είναι η «άμεση αποστέρηση της ιδιότητας του Κύπριου πολίτη», ενώ για άλλες 12 περιπτώσεις προσώπων αναφέρεται ότι «πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποστέρησης της ιδιότητας του πολίτη».

Σημειώνεται ότι για όλες τις περιπτώσεις στις οποίες γίνεται εισήγηση για άμεση ανάκληση, αναφέρεται ως δικαιολογητικό ότι «εξασφάλισαν την πολιτογράφηση με ψευδείς παραστάσεις ή/και απόκρυψη ουσιώδους γεγονότος», ενώ για τις περιπτώσεις στις οποίες γίνεται εισήγηση για περαιτέρω εξέταση του θέματος επισημαίνεται ότι οι επενδυτές καταζητούνται για υποθέσεις κλοπής και απάτης.

Σε δηλώσεις της χθες στον Άστρα η πρόεδρος της Επιτροπής, Δήμητρα Καλογήρου, είπε ότι έχουν εισηγηθεί να ξεκινήσει η διαδικασία ανάκλησης για ένα Μαλαισιανό, δυο Ιρανούς και έναν Καμποτζιανό, για τους οποίους υπάρχουν σοβαρά αρνητικά δημοσιεύματα και διεθνή εντάλματα σύλληψής τους για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία και για δύο Ρώσους και έναν Κινέζο, που έχουν εντάλματα σύλληψης στις χώρες τους. Σημειώνεται ότι με βάση στοιχεία τα οποία αποκάλυψε η εφημερίδα μας, δόθηκαν 12 διαβατήρια σε μέλη της πολιτικής και οικονομικής ελίτ του καθεστώτος της Καμπότζης. Παρά ταύτα φαίνεται ότι το πόρισμα της Επιτροπής εισηγείται την ανάκληση μόνο ενός.

Επίσης, στη Μαλαισία δόθηκαν έξι «χρυσά» διαβατήρια, αλλά η εισήγηση της Επιτροπής είναι η ανάκληση μόνο ενός. Όπως αποκάλυψε η «Χ», η βιομηχανία των «χρυσών» διαβατηρίων επεκτάθηκε σε 83 χώρες. Μάλιστα δόθηκαν διαβατήρια στο Βανουάτου, το οποίο περιλαμβάνεται στη λίστα της Κομισιόν για τους φορολογικούς παραδείσους, αλλά και σε άλλες χώρες με παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως ο Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Μπελίζ, Κόστα Ρίκα και Σιγκαπούρη.

Επιπρόσθετα, δόθηκαν «χρυσά» διαβατήρια σε χώρες με προβληματικά καθεστώτα, όπως το Τζιμπουτί, Ζιμπάμπουε, Ισημερινή Γουινέα, Αζερμπαϊτζάν, Ερυθραία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ουζμπεκιστάν, Μπαχρέιν, Πακιστάν και Αφγανιστάν.

Ακόμη, δόθηκαν διαβατήρια σε Κατάρ (το οποίο πρόσφατα η κυβέρνηση το χαρακτήρισε φιλοτουρκικό), Τουρκμενιστάν, Καζακστάν, Συρία, Ιράκ, Ιράν, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Βιετνάμ, Ινδία, Νότια Αφρική, Μαλί, Κιργιστάν, Δομινίκα, Γκάνα κτλ.

 

Διαβάστε επίσης:

ΑΚΕΛ: «Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έδωσε 6 χιλιάδες διαβατήρια και η Επ. Καλογήρου δεν ασχολήθηκε»

«Επίθεση» σε Ελεγκτική Υπηρεσία από Κυβερνητικό Εκπρόσωπο για το πόρισμα Καλογήρου

Οι «ειλικρινείς και καλόπιστοι» επενδυτές με ποινικό μητρώο

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy