Διαβατήριο από το Προεδρικό και πύργο από τον γαμπρό

ΠτΔ: «Θα παραιτηθώ εάν διαπιστωθεί διαπλοκή για διαβατήρια »- Έτσι πολιτογραφήθηκε ο πρώην μεγαλομέτοχος της ρωσικής Promsvyazbank

Διαβατήριο στον ένατο πλουσιότερο άνθρωπο της Ρωσίας, τον πρώην γερουσιαστή και δισεκατομμυριούχο Victor Pichugov, παραχώρησε πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο στα πλαίσια του «Επενδυτικού Προγράμματος», το οποίο αφορά την πολιτογράφηση ξένων επενδυτών. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, όμως, είναι η διαδρομή του Ρώσου δισεκατομμυριούχου, η οποία συνδέεται με το στενό οικογενειακό περιβάλλον του Προέδρου Αναστασιάδη και συγκεκριμένα με τον γαμπρό του Γιάννη Μισιρλή.

Ο Victor Pichugov είναι δισεκατομμυριούχος και μέχρι πρόσφατα ήταν μεγαλομέτοχος σε μία από τις δέκα μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας, την Promsvyazbank, η οποία στη συνέχεια κρατικοποιήθηκε. Η Promsvyazbank δραστηριοποιείται στην Κύπρο εδώ και μερικά χρόνια και στεγάζεται σ’ ένα εντυπωσιακό ιδιόκτητο κτίριο στη Λεμεσό, τον γνωστό πύργο Promsvyazbank. Ο πύργος κατασκευάστηκε από την Imperio Properties, η οποία ιδρύθηκε από τον Γιάννη Μισιρλή (σύζυγο της Ινώς Αναστασιάδη που είναι θυγατέρα του Προέδρου Αναστασιάδη), και ο οποίος παραμένει ένας από τους διευθυντές της.

Πολιτογράφηση μέσω της συζύγου

Η πολιτογράφηση του Ρώσου δισεκατομμυριούχου δεν έγινε με απευθείας αίτηση από τον ίδιο, αλλά διά μέσου της συζύγου του. Συγκεκριμένα, η αίτηση υποβλήθηκε στο όνομα της Anna Pichugova και ο Victor Pichugov περιλήφθηκε σ’ αυτή υπό την ιδιότητά του ως σύζυγος της επενδύτριας, αξιοποιώντας ουσιαστικά το παράθυρο που υπάρχει στη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο καθορίζει ότι: «οι σύζυγοι των μη Κυπρίων επενδυτών, που αποκτούν κατ’ εξαίρεση την κυπριακή υπηκοότητα βάσει απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, δικαιούνται να αποκτούν την κυπριακή υπηκοότητα επίσης με κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση και έχουν το δικαίωμα της ταυτόχρονης υποβολής και έγκρισης της αίτησής τους».

Η μέθοδος η οποία ακολουθήθηκε για την πολιτογράφηση του Ρώσου δισεκατομμυριούχου, αλλά και η διασύνδεσή του (υπό την ιδιότητά του ως πρώην μεγαλομέτοχος της Promsvyazbank) με την Imperio Properties, η οποία σχετίζεται με το στενό οικογενειακό περιβάλλον του Προέδρου Αναστασιάδη, δημιουργούν νέες σκιές πάνω από το πρόγραμμα της πώλησης «χρυσών» διαβατηρίων και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την Κύπρο, η οποία πρόσφατα κατηγορήθηκε από πολλούς διεθνείς οργανισμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΟΟΣΑ, Παγκόσμια Τράπεζα, οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια κ.τ.λ.) ενώ επίκεινται η αξιολόγηση από την GRECO αλλά και την Επιτροπή Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία ασχολείται με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα το οποίο αφορά την πώληση διαβατηρίων εμπλέκεται και το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνέταιροι, το οποίο επίσης συνδέεται με το στενό οικογενειακό περιβάλλον του Προέδρου. Μάλιστα όπως αποκάλυψε πρόσφατα η εφημερίδα μας, είναι από τους μεγάλους παίχτες του προγράμματος.

B5757196183651E0F8Ce96F63Fed2093

Ποιος είναι ο Victor Pichugov και τι κάνει σήμερα η Promsvyazbank

Ο Victor Pichugov, ο οποίος θεωρείται ο ένατος πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία με ισχυρές προσβάσεις στην εξουσία, διατέλεσε γερουσιαστής της αυτόνομης περιοχής Khanty-Mansi της Ρωσίας. Επίσης στο παρελθόν απασχόλησε τον βρετανικό Τύπο, με την telegraph να αναφέρει μεταξύ άλλων ότι διαθέτει ακίνητα στο Λονδίνο και το Μονακό και ότι ταξιδεύει συχνά στο Λονδίνο με ιδιωτικό αεροσκάφος αξίας 30 εκατ. λιρών.
Η κρατικοποίηση της Promsvyazbank έγινε ειδικού σκοπού για την εξυπηρέτηση συμβάσεων που αφορούν την άμυνα της Ρωσίας. Επίσης συνεχίζει να έχει άδεια στην Κύπρο, αλλά με περιοριστικούς όρους.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

ΠτΔ: Θα παραιτηθώ εάν διαπιστωθεί διαπλοκή για διαβατήρια

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντέδρασε έντονα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία στήνει στον τοίχο την Κύπρο για τα «χρυσά» διαβατήρια, κάνοντας λόγο για άδικη «στοχοποίηση» από την ΕΕ που οφείλεται «σε σκοπιμότητες και ανταγωνισμό», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του «Αντένα» εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος και για την κριτική την οποία δέχεται σε σχέση με τη διασύνδεση εταιρειών που συνδέονται με πρόσωπα από το στενό οικογενειακό του περιβάλλον (δικηγορικό Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνέταιροι και Imperio Properties) λέγοντας ότι: «Ας διερευνήσει και η Επιτροπή Ελέγχου… αν θέλουν να με εκθρονίσουν, ας προχωρήσουν σε έρευνα και αν διαπιστωθεί η όποια εμπλοκή τότε να πάω και δικαστήριο ή και να αποχωρήσω».

Σημειώνεται ότι η έκθεση της ΕΕ επιβεβαιώνει την κριτική που δέχεται η Κύπρος και διαψεύδει τις αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη, αφού επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι στην Κύπρο τα «χρυσά» διαβατήρια παραχωρούνται μαζικά και σε χρόνο μερικών ημερών, χωρίς να απαιτείται ούτε διαμονή του επενδυτή στη χώρα για ορισμένο χρονικό διάστημα όπως ισχύει σε άλλες χώρες της ΕΕ, ούτε οποιοσδήποτε άλλος δεσμός πέραν από την αγορά ακινήτου αξίας 2 εκατ. ευρώ. Επίσης, σε αντίθεση με άλλες χώρες το κυπριακό πρόγραμμα έχει ως αποκλειστική κατεύθυνση την αγορά ακίνητης ιδιοκτησίας.

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα η πώληση διαβατηρίων, σε βαθμό που δεν συγκρίνεται με καμιά άλλη χώρα της ΕΕ, ούτε καν με τις δύο χώρες (Μάλτα και Βουλγαρία) οι οποίες επίσης βρίσκονται υπό διερεύνηση από την ΕΕ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.