Κάθε διαβατήριο και εισφορά στον ΔΗΣΥ- Καταγγελίες με ονόματα από Χριστοφίδη

Εισφορές χιλιάδων ευρώ στον ΔΗΣΥ από άτομα που απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

Σε σοβαρές καταγγελίες για μεγάλες εισφορές στον Δημοκρατικό Συναγερμό από άτομα που πολιτογραφήθηκαν, προχώρησε ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης.

Διαβάστε επίσης: Γενικός Ελεγκτής: Καταγγέλλει ΥΠΟΙΚ και Έφορο Φορολογίας στην ΕΕ για τον μειωμένο ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία

«Πριν λίγο στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής έκανα τις πιο κάτω συγκεκριμένες καταγγελίες, ζητώντας επιβεβαίωση από το Γενικό Ελεγκτή και διερεύνυση από όλες τις αρμόδιες αρχές», έγραψε χαρακτηριστικά στα κοινωνικά δίκτυα.

Αναλυτικά:

«Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από μεγάλα ποσά εισφορών, ατόμων που συμμετείχαν στο κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα και πολιτογραφήθηκαν κύπριοι πολίτες, προς το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ.

Με βάση τον δημοσιοποιημένο κατάλογο των εισφορών προς τον ΔΗΣΥ και τον κατάλογο των πολιτογραφήσεων προκύπτουν τα εξής δεδομένα:

1. Ο Al Saaty Sabah πολιτογραφήθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβούλίου στις 31/7/2018. Το 2019 εμφανίζεται εισφορά του στον ΔΗΣΥ 50,000 ευρώ.

2. Ο Salem Abukheizran πολιτογραφήθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 12/12/2016. Το 2018 εμφανίζεται να έχει καταθέσει εισφορά στον ΔΗΣΥ 40,000 ευρώ.

3. Ο Dmitry Chipliev πολιτογραφήθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 16/7/2014. Ο ίδιος εμφανίζεται με εισφορές στον ΔΗΣΥ 50,000 ευρώ το 2017 και 25,000 το 2016. Σύνολο εισφορών 75,000 ευρώ.

4. Ο Tarek Sadi Moamen πολιτογραφήθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 25/7/2019. Το 2018 παρουσιάζεται με εισφορά προς τον ΔΗΣΥ 20,000 ευρώ.

5. Ο Yan Lugen πολιτογραφήθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 26/9/2018. To 2019 η εταιρεία Holimax Investment Ltd στην οποία ο Yan Lugen παρουσιάζεται ως συνδιοκτήτης, κατέθεσε εισφορά 20,000 στον ΔΗΣΥ.

Σε αυτές τις πέντε περιπτώσεις που καταφέραμε να εντοπίσουμε, ένα συνολικό ποσό ύψους 205,000 ευρώ έχουν κατατεθεί ως εισφορά στον ΔΗΣΥ από πολιτογραφηθέντες, λίγο πριν ή λίγο μετά από την πολιτογράφησή τους. Δημιουργούνται τεράστια ερωτήματα και υπόνοιες για άμεση σύνδεση της εισφοράς προς το κυβερνών κόμμα με την πολιτογράφησή τους.

Καλούμε τον Γενικό Ελεγκτή να επιβεβαιώσει τα στοιχεία που καταθέτουμε. Καλούμε επίσης τον Γενικό Ελεγκτή να μας ενημερώσει για το κατά πόσο υπήρξαν παρατυπίες στις διαδικασίες έγκρισης των πιο πάνω πολιτογραφήσεων και εάν ναι, ποιες ήταν αυτές οι παρατυπίες.

Εάν τα στοιχεία επιβεβαιώνονται θα πρέπει οι Αρμόδιες Αρχές να εξετάσουν υπόθεση διαπλοκής και διαφθοράς.

Με βάση στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας 353 αιτήσεις για πολιτογραφήσεις έχουν κατατεθεί από δικηγορικά γραφεία που ανήκουν σε νυν και πρώην μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ή σε συγγενικά τους πρόσωπα 1ου βαθμού. Συγκεκριμένα:

1. Δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και συνέταιροι υπέβαλε 57 αιτήσεις.

2. Δικηγορικό γραφείο Κούσιος, Κορφιώτης, Παπαχαραλάμπους Δ.Ε.Π.Ε. υπέβαλε 7 αιτήσεις.

3. Νομικός οίκος Harneys (Αριστοδήμου, Λοιζίδης, Γιολίτης Δ.Ε.Π.Ε.) υπέβαλε 7 αιτήσεις. Το γραφείο αυτό συνδέεται με την πρώην Υπουργό Έμιλυ Γιολίτη.

4. Δικηγορικό γραφείο Αντρέας Δημητριάδης και ΣΙΑ Δ.Ε.Π.Ε. υπέβαλε 272 αιτήσεις. Το γραφείο ανήκει σε συγγενείς 1ου βαθμού του τέως Υπουργού Μάριου Δημητριάδη.

5. Δικηγορικό γραφείο LLPO Law Firm υπέβαλε 10 αιτήσεις. Ο τέως Υπουργός και νυν βοηθός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης ανήκε στην ομάδα του δικηγορικού γραφείου.

Εάν επιβεβαιώνονται τα στοιχεία, ρωτούμε το Γενικό Ελεγκτή και την Αρχή κατά της Διαφθοράς να απαντήσουν κατά πόσο υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος και κατ’ επέκταση ευνοιοκρατική μεταχείριση με σκοπό το κέρδος αφού γραφεία άμεσα συνδεδεμένα με το Υπουργικό Συμβούλιο που αποφάσιζε υπέβαλλαν αιτήσεις και ουσιαστικά τις ενέκριναν οι ίδιοι».

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής κατά της Διαφθοράς, Χάρης Πογιατζής, δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε έρευνα για τις καταγγελίες Χριστοφίδη μετά που θα εγκριθούν οι κανονισμοί για τη λειτουργία της Αρχής.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.