Διαβεβαιώσεις από Χριστοδουλίδη – Ηροδότου για τις κυπριακές τράπεζες

Νευρικότητα στις διεθνείς αγορές και αμφιβολίες κατά πόσο μπορεί να ανακοπεί η κρίση

 

Διαβεβαιώσεις ότι οι κυπριακές τράπεζες διαθέτουν ψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας, έδωσαν χθες ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, στον απόηχο της κρίσης που έχει ξεσπάσει διεθνώς λόγω της κατάρρευσης των τραπεζών Silicon Valley Bank και Signature Bank στις ΗΠΑ καθώς και του γάμου «με το πιστόλι στον κρόταφο» μεταξύ της UBS και της Credit Suisse στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας, οι Χριστοδουλίδης – Ηροδότου πραγματοποίησαν συνάντηση κατά την οποία αντάλλαξαν απόψεις για τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και ειδικότερα  σε σχέση με την ελβετική τράπεζα, και «εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις ενέργειες που έλαβαν οι ελβετικές Αρχές, ώστε να διασφαλιστεί η παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα». Αναφέρεται επίσης ότι «επιβεβαιώθηκε η κοινή αντίληψη ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι ανθεκτικό και σε θέση να συνεχίζει να στηρίζει την πραγματική οικονομία». Ακόμη, αναφέρεται ότι «οι κυπριακές τράπεζες διαθέτουν σήμερα σημαντική κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα. Αυτό», προστίθεται, «οφείλεται και στη συνετή πολιτική και την επιτυχή διαχείριση των διαφόρων σημαντικών προκλήσεων τού τομέα κατά τα τελευταία χρόνια».

Επίσης, σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα διαβεβαίωσε ότι «οι κυπριακές τράπεζες δεν έχουν οποιαδήποτε έκθεση σε ομόλογα AT1 της Credit Suisse» και ως εκ τούτου «το τραπεζικό μας σύστημα δεν θα υποστεί ζημιά σε σχέση με τα εν λόγω ομόλογα». Ακόμη, διαβεβαίωσε ότι «το τραπεζικό μας σύστημα διαθέτει ψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας, χαρακτηριστικά που αυξάνουν σημαντικά την ανθεκτικότητά του».

Αντιστροφή του σπιράλ τραπεζικής κατάρρευσης

Εν τω μεταξύ η χθεσινή μέρα σημαδεύτηκε με μεγάλες εναλλαγές στις διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να θέτουν σε αμφισβήτηση τη δυνατότητα να ανακοπεί η κρίση, η οποία πυροδοτήθηκε μετά τις εξελίξεις με τις τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Τα χρηματιστήρια υποδέχθηκαν τη συμφωνία μεταξύ της UBS και της Credit Suisse με βουτιά στους τραπεζικούς τίτλους, κυρίως λόγω του μηδενισμού των ομολόγων της Credit Suisse, γνωστών ως AT1, αξίας 17 δισ. δολαρίων. Μάλιστα οι τραπεζικές εποπτικές Αρχές της ευρωζώνης έσπευσαν να σταματήσουν μια καταστροφή στην αγορά μετατρέψιμων τραπεζικών ομολόγων, λέγοντας ότι τα πρόσωπα που έχουν αυτού του τύπου χρέος θα υποστούν ζημιές μόνο μετά την εξάλειψη των μετόχων -σε αντίθεση με την Credit Suisse, της οποίας οι κύριες ρυθμιστικές αρχές βρίσκονται εκτός νομισματικού μπλοκ. Επίσης, για να αποφευχθεί μια γενικευμένη κρίση, οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες υποσχέθηκαν να «βάλουν πλάτη» και να παρέχουν ρευστότητα σε δολάρια για να σταθεροποιήσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτό έφερε θετική αντιστροφή του σπιράλ τραπεζικής κατάρρευσης που σημειώθηκε στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Παρά ταύτα το περιβάλλον παραμένει ρευστό.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy