ΥΠΕΡΓ: Διαβεβαιώσεις για ενίσχυση συλλογικών συμβάσεων, ταχύτερη καταβολή συντάξεων και επιδομάτων

«Η περίοδος χάριτος τελείωσε, αντιλαμβάνομαι το βάρος της ευθύνης», δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου στην πρώτη του συνάντηση με την Επιτροπή Εργασίας της Βουλής.

Κατα τη διάρκεια συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας ο νέος Υπουργός Εργασίας,  αναφέρθηκε επίσης στις προτεραιότητες του Υπουργείου του.Ο κ. Παναγιώτου, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα ακόλουθα:

• Για την ΑΤΑ: «Επείγει να καταλήξουμε σύντομα. Και από τις δύο πλευρές (εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις) υπάρχει διάθεση για συζήτηση», είπε ο Υπουργός Εργασίας. Ανέφερε επίσης ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν δημόσιες δηλώσεις και από του δύο πλευρές και εξέφρασε την ευχή «στο μέλλον να διαχειριζόμαστε διαφορετικά» τέτοια θέματα, χωρίς εμπρηστικές δηλώσεις, ενώ για για τη στρατηγική απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες: «Θεωρώ ότι μπορούμε να βρούμε τρόπους και λύσεις», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα είπε ότι εντός των αμέσως επόμενων ημερών θα συγκαλέσει την πρώτη σύσκεψη με τους κοινωνικούς εταίρους, κατά την οποία θα θέσει το πλαίσιο της συζήτησης. Στη συνέχεια, πρόσθεσε, θα πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο.

Για την τηλεργασία, ο κ. Παναγιώτου δήλωσε οτι έρχεται σύντομα νομοσχέδιο, και για την τη ρύθμιση του εργασιακού περιβάλλοντος ανέφερε οτι «Η ρύθμιση όταν γίνεται σωστά είναι καλή και για τις επιχειρήσεις».

Όπως είπε είναι σημαντικό να έχουμε ισορροπία στο νομοθετικό πλαίσιο και τις συλλογικές συμβάσεις. Ανέφερε επίσης ότι έρχεται νομοσχέδιο για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων. Όπως εξήγησε οι εργοδότες θα πρέπει να καταγράφουν τις ώρες εργασίας.

Έρχεται αύξηση 5% στις μικρές επιταγές.

Καταβάλλεται προσπάθεια, όπως είπε ο  κ.Παναγιώτου ώστε σύντομα να δίνονται οι συντάξεις από τον πρώτο μήνα της συνταξιοδότησης. Ανέφερε επίσης ότι έρχεται αύξηση 5% στις μικρές επιταγές. Όπως είπε το θέμα αφορά 30 χιλιάδες συνταξιούχους. Ανέφερε επίσης ότι το αναγκαίο κονδύλι θα περιληφθεί στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ο οποίος θα κατατεθεί τον Ιούνιο.

Αναφερόμενος στις συλλογικές Συμβάσεις, ο κ. Παναγιώτου είπε οτι ετοιμάζεται σχέδιο δράσης για αύξηση της πυκνότητας των Συλλογικών Συμβάσεων στο 80%.

Για τον κατώτατο μισθός, έχει δρομολογηθεί διάλογος για αναπροσαρμογή του ύψους του κατώτατου μισθού, από το επόμενο έτος.

Επίσης ο κ. Ζήτησε όπως τα νομοσχέδια τα οποία αφορούν την ασφάλεια και την υγεία, να προωθούνται με τη μορφή του κατεπείγοντος για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία.

Αναμεσα σε άλλα, οπως είπε ο Υπουργός Εργασίας προωθείται σχέδιο δράσης με προτεραιότητα τις πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες, όσον αφορά την ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού.

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy