Διαβεβαιώσεις από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες – «Δεν πρόκειται οι ασθενείς να μείνουν χωρίς φάρμακα»

Δεν πρόκειται οι ασθενείς να μείνουν χωρίς φάρμακα, διαβεβαιώνουν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Φιλελεύθερου ότι κινδυνεύουν να αποσυρθούν 800 φάρμακα από την αγορά, εξαιτίας μίας πρόνοιας της νομοθεσίας για την εισαγωγή τους στη χώρα.

Όπως μας έχει λεχθεί, εντοπίστηκε πριν περίπου ένα χρόνο ότι στη νομοθεσία για την εισαγωγή φαρμάκων από άλλες χώρες, η έκδοση τιμολογίων για την πληρωμή τους πρέπει να γίνεται μόνο από κάτοχο άδειας χονδρικής πώλησης.

Από πλευράς Φαρμακευτικών Υπηρεσιών έγιναν διαβήματα ώστε να διαπιστωθεί εάν μπορεί να συνεχίσει να ακολουθείται η υφιστάμενη πρακτική, δηλαδή η σύναψη συμβολαίων Κυπρίων εισαγωγέων με άλλους αδειοδοτημένους φορείς.

Αυτή τη στιγμή αναμένεται γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία η οποία θα αποφασίσει εάν αυτοί οι αδειοδοτημένοι φορείς μπορούν να εκδίδουν τιμολόγια.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες προσπάθησαν να μάθουν τι συμβαίνει στα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ, ενώ υπήρξε και ανταλλαγή επιστολών με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Ελλάδας, προς επίλυση του ζητήματος.

Οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες σε περίπτωση που η Νομική Υπηρεσία κρίνει ότι πρέπει να αλλάξει η διαδικασία που ακολουθείται για την εισαγωγή φαρμάκων, δηλώνουν έτοιμες να εφαρμόσουν σχέδιο Β’, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται οι ασθενείς να μείνουν χωρίς φάρμακα.

Έκκληση ΟΣΑΚ προς τη Νομική Υπηρεσία

Έκκληση προς τη Νομική Υπηρεσία να εκδώσει το ταχύτερο δυνατόν τη γνωμάτευση της απευθύνει η ΟΣΑΚ, εκφράζοντας την ανησυχία της.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασθενών Μάριος Κουλούμας δήλωσε στον Άστρα πως η πολιτεία πρέπει να βρει λύσεις, με στόχο να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στην πρόσβαση των ασθενών σε αυτά τα σκευάσματα.

Εξήγησε πως πρόκειται για φάρμακα πρώτης γραμμής, και αποτελούν σχεδόν το 1/3 των σκευασμάτων που υπάρχουν στην χώρα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.