Διαβουλεύσεις για ένταξη ιδιωτικών ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ ως έσχατη λύση – Προβληματισμός για τις επιπτώσεις

  • Έσχατη λύση η ένταξη ιδιωτικών ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ
  • Προβληματίζουν οι επιπτώσεις στα οικονομικά του ΟΚΥπΥ που θα φέρει τέτοια κίνηση

 

Για τη δράση του Υπουργείου Υγείας από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του και για άλλα ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του, ενημέρωσε την Πέμπτη την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, ο αρμόδιος Υπουργός, Μιχάλης Χατζηπαντέλας.

Ο Υπουργός Υγείας ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, τους βουλευτές για την πανδημία, ελλείψεις φαρμάκων, τα προβλήματα στα ΤΑΕΠ, τις πανεπιστημιακές κλινικές και το Κέντρο Τραύματος.

Όσον αφορά στα ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσηλευτηρίων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, σημείωσε πως η ένταξη ιδιωτικών ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ είναι η έσχατη λύση. Όπως εξήγησε, η ένταξη ΤΑΕΠ πέραν των δημόσιων νοσηλευτηρίων στο Σύστημα, θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθεί σημαντικός αριθμός ασθενών από τον ΟΚΥπΥ, κάτι που κατ’ επέκταση θα επιφέρει και οικονομικές επιπτώσεις στον Οργανισμό. Ως εκ τούτου, σημείωσε, τους προηγούμενους μήνες, για απάμβλυνση των προβλημάτων, δημιουργήθηκαν, σε συνεργασία με τον ΟΑΥ, τα «fast track» ιατρεία τα οποία λειτουργούσαν τα Σαββατοκύριακα.

Πρόσθεσε ότι εξετάζεται αν χρειάζεται επαναφορά του θεσμού ή αν πρέπει να λειτουργήσουν εφημερεύοντα ιατρεία από τον ΟΑΥ, όπως εξάλλου προβλέπεται από τη σχετική συμφωνία. Επισήμανε δε, πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη και η πρωτοβουλία του ΟΚΥπΥ για τα ΤΑΕΠ με σχετικό εγχειρίδιο, στην οποία θα δοθεί ορισμένος χρόνος για να φανεί κατά πόσο αποδίδει.

Όπως είπε ο κ. Χατζηπαντέλας, αν μετά τα πιο πάνω, τα προβλήματα παραμένουν, τότε και μόνο θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για ένταξη ιδιωτικών ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ. Περαιτέρω, επισήμανε πως αναγνωρίζονται κάποια σημεία που δημιουργούν συνωστισμό στα ΤΑΕΠ, όπως ότι κάποιοι προσωπικοί ιατροί δεν απαντούν τα τηλέφωνα ή στέλνουν τους ασθενείς στα ΤΑΕΠ, αλλά και ότι κάποιοι ηλικιωμένοι σε κλειστές δομές, όταν έχουν πρόβλημα, δεν τους βλέπει ο γιατρός τους, αλλά μεταβαίνουν στα ΤΑΕΠ.

Ο κ. Χατζηπαντέλας αναφέρθηκε επίσης στα οικονομικά του ΟΚΥπΥ, σημειώνοντας ότι τα ελλείμματα είναι κάτι που προβληματίζει, ωστόσο εξέφρασε αισιοδοξία πως αν υπάρξει συνεργασία μπορούμε να ανταπεξέλθουμε.

Παράλληλα, στάθηκε και στο πρόβλημα που προέκυψε με τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για τον ΟΑΥ και τις «ιδιωτικές πτέρυγες» σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί λύση. Είπε ότι έγιναν συναντήσεις με τον ΟΑΥ και τις ηγεσίες των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και συμφωνήθηκε ένας κοινός δρόμος. Πρόσθεσε πως θα διαμορφωθούν κανονισμοί, οι οποίοι αν πάρουν το πράσινο φως από τη Νομική Υπηρεσία, θα οδηγηθούν στη Βουλή για ψήφιση.

 

Κυβέρνηση και Υπουργός να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, εξέφρασε την ανησυχία του κόμματός της σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή τόσο στα δημόσια νοσηλευτήρια, όσο και σε άλλα ουσιώδη ζητήματα, όπως είναι η έλλειψη φαρμάκων.
Κάλεσε τον Υπουργό Υγείας και την κυβέρνηση να αναλάβουν την ευθύνη, αλλά και την πρωτοβουλία, ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα αυτά άμεσα.
Δήλωσε εκ νέου ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το αναφαίρετο και καθολικό δικαίωμα του κάθε πολίτη, για πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας δωρεάν δημόσια υγεία.

Ειρηναίος Πίττας

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.