Διαβουλεύσεις μέχρι την υστάτη για την προεδρία της Βουλής-Σήμερα η εκλογή

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο δεύτερο και τρίτο γύρο, εκεί όπου θα απαιτηθούν συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων 

Την πρώτη της συνεδρία θα πραγματοποιήσει σήμερα η νέα Βουλή, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται κυρίως στην εκλογή του προέδρου του Σώματος.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι και την τελευταία στιγμή, ενώ εκτιμάται ότι η μάχη θα κριθεί στο δεύτερο γύρο της διαδικασίας, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να χρειαστεί και τρίτος γύρος.

Οι πέντε υποψήφιοι θα είναι Άντρος Κυπριανού, Νικόλας Παπαδόπουλος, Αννίτα Δημητρίου, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και Χρίστος Χρίστου.

Σημειώνεται ότι για εκλογή προέδρου από τον πρώτο γύρο απαιτούνται 29 ψήφοι και άνω, κάτι το οποίο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο. Ως εκ τούτου, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο δεύτερο γύρο, στον οποίο θα απαιτηθούν συνεργασίες. Σημειώνεται ωστόσο ότι εάν κανένας από τους πέντε υποψήφιους δεν συγκεντρώσει περισσότερες από 22 ψήφους στο δεύτερο γύρο, θα απαιτηθεί τρίτος γύρος, στον οποίο θα εκλεγεί πρόεδρος ο όποιος λάβει τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.

Ο ΔΗΣΥ αποφάσισε να στηρίξει την αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος, Αννίτα Δημητρίου, ενώ παράλληλα έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα για στήριξη άλλου υποψήφιου.

Το ΑΚΕΛ θα κατέλθει με τον Άντρο Κυπριανού, χωρίς να αποκλείει οποιαδήποτε συνεργασία με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην του ΕΛΑΜ.

Παρόμοια είναι τα δεδομένα στο ΔΗΚΟ και τους Οικολόγους, που θα κατέλθουν με τον Νικόλα Παπαδόπουλο και τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου αντίστοιχα, χωρίς να αποκλείουν συνεργασία με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το ΕΛΑΜ θα κατέλθει με τον Χρίστο Χρίστου και αν κριθεί αναγκαίο θα λειτουργήσει ως εφεδρεία του ΔΗΣΥ στον δεύτερο και τρίτο γύρο.

Τα δύο μεγάλα ερωτηματικά, τα οποία αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία, είναι η ΔΗΠΑ και η ΕΔΕΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο γέρνουν προς την εκλογή Προέδρου από το χώρο της αντιπολίτευσης.

Πρώτα η διαβεβαίωση και μετά η εκλογή νέου Προέδρου

Η συνεδρία της Ολομέλειας της νέας Βουλής είναι ορισμένη για  τις 4:00 το απόγευμα και η ατζέντα περιλαμβάνει δύο θέματα: Τη νενομισμένη διαβεβαίωση των εκλεγέντων βουλευτών και την εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής.

Η συνεδρία θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο με αυστηρά περιοριστικά μέτρα, λόγω του κορονοϊού.

Μετά την εκλογή του ο νέος Πρόεδρος της Βουλής θα δεχθεί τα συγχαρητήρια των κοινοβουλευτικών ομάδων και ακολούθως θα μεταβεί στο κτίριο της Βουλής, όπου θα συναντηθεί με τον απερχόμενο πρόεδρο Αδάμο Αδάμου.

Σημειώνεται ότι ο ΔΗΣΥ έχει 17 έδρες, το ΑΚΕΛ 15, το ΔΗΚΟ 9, τα κόμματα ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ από 4 και οι Οικολόγοι 3.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Γ. Λουκαΐδης: Η υποψηφιότητα του Άντρου Κυπριανού για την προεδρία της Βουλής είναι η καταλληλότερη

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να προτάσσει την υποψηφιότητα του Άντρου Κυπριανού τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ επισήμανε ότι η υποψηφιότητα του Άντρου Κυπριανού για την προεδρία της Βουλής είναι η καταλληλότερη. Όπως είπε πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει σοβαρότητα, υπευθυνότητα και εντιμότητα και πολιτεύεται με μετριοπάθεια.

Ο κ. Λουκαΐδης σημείωσε μάλιστα ότι ο κ. Κυπριανού αποχωρεί από την Γενική Γραμματεία του ΑΚΕΛ και θα μπορεί να αφιερώσει όλο του το χρόνο για αναβάθμιση και αποκατάσταση του κύρους της Βουλής. Πρόσθεσε ότι θα συνεδριάσει σήμερα το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος ενώ σημείωσε ότι συζητούν και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα, ο κ. Λουκαΐδης σημείωσε ότι είναι επάναγκες να αλλάξει το σύστημα εκλογής του νέου Πρόεδρου της Βουλής σε κατοπινό στάδιο.

ΕΔΕΚ: Δεν αποκλείεται η υποφηφιότητα Μαρίνου Σιζόπουλου για την προεδρία της Βουλής

Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΕΔΕΚ θα λάβει τις τελικές της αποφάσεις για την Προεδρία της Βουλής κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας ψηφοφορίας, χωρίς να αποκλείει την υποψηφιότητα του Μαρίνου Σιζόπουλου.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ έχει ζητήσει να τεθεί η υποψηφιότητά του στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, από τη στιγμή που οι επαφές που έγιναν με άλλα κόμματα δεν έχουν ικανοποιήσει την ΕΔΕΚ.

Την ίδια ώρα, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι δυστυχώς η διαδικασία για εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής, δεν ανταποκρίνεται στις δημοκρατικές διαδικασίες γιατί επιτρέπονται να γίνονται διάφορα παιχνίδια στημένα ή άθελα. Όπως είπε σε κάθε ψηφοφορία έχουν το δικαίωμα να ψηφίσει όλους τους υποψήφιους, σημειώνοντας παράλληλα ότι ήταν λάθος της προηγούμενης Βουλής που δεν έθεσαν έγκαιρα θέμα αλλαγής του συστήματος. Επίσης είπε ότι όλοι περιμένουν τη στιγμή της εκλογικής διαδικασίας για να πάρουν αποφάσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι περιμένει ο ένας τον άλλο.

ΔΗΠΑ: Συνεχίζονται μέχρι την υστάτη οι διαβουλεύσεις για την Προεδρία της Βουλής

Η εκλογή προέδρου της Βουλής δεν αποτελεί προτεραιότητα και αυτοσκοπός για τη ΔΗΠΑ ανέφερε ο Αλέκος Τρυφωνίδης.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης είπε ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και σήμερα.

Σημείωσε ότι η ΔΗΠΑ θέλει μια συλλογική προσπάθεια για ένα ελπιδοφόρο μέλλον, μέσα σε ένα πλαίσιο ευρύτατων συναινέσεων και συνθέσεων μακριά από δογματισμούς.

Στόχος είναι να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής μέσα από ευρύτατη συναίνεση, μακριά από αντιπολιτευτικά τόξα.

Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι δεν τιμά το κράτος και το κοινοβούλιο η υφιστάμενη αναχρονιστική διαδικασία για την εκλογή του προέδρου της Βουλής.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy