Διαβούλευση επί τετελεσμένων για Παγκύπριες Εξετάσεις Τετραμήνων

Κατεπειγόντως στη νέα Βουλή η πρόταση, που πέρασε ήδη από νομοτεχνικό έλεγχο της Νομικής Υπηρεσίας

 

17 Ιουνίου συζητά το νομοσχέδιο η ΟΕΛΜΕΚ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ θα συνέλθει στις 17 Ιουνίου για να συζητήσει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και οι αποφάσεις θα κοινοποιηθούν στον Υπουργό Παιδείας και στις 25 Ιουνίου θα υπάρξει συνάντηση των δύο. Ο πρόεδρος της οργάνωσης, Θέμης Πολυβίου, εξέφρασε τους προβληματισμούς του, αφού όπως είπε υπάρχουν πολλά σημεία που πρέπει να ξεκαθαριστούν.

 

Η νομοθετική ρύθμιση για τις αλλαγές σε ό,τι αφορά τις Παγκύπριες Εξετάσεις, που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας για τη νέα σχολική χρονιά, είναι έτοιμη και θα κατατεθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος στη νέα Βουλή, προκειμένου να ψηφιστεί πριν το κλείσιμό της και να τεθεί σε λειτουργία τον Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας, Πρόδρομο Προδρόμου, η πρόταση πέρασε ήδη από νομοτεχνικό έλεγχο της Νομικής Υπηρεσίας.

Αυτό που ξενίζει είναι το γεγονός ότι η διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς θα γίνει εκ των υστέρων και επί τετελεσμένων, με τους Οργανωμένους Μαθητές, Γονείς και Καθηγητές να έχουν ήδη εκφράσει κάποιες επιφυλάξεις και απορίες. Ο υπουργός προανήγγειλε σε χθεσινές του δηλώσεις ότι τις επόμενες μέρες θα έχει συναντήσεις με τους φορείς.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ θα συνέλθει στις 17 Ιουνίου για να συζητήσει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και οι αποφάσεις θα κοινοποιηθούν στον Υπουργό Παιδείας και στις 25 Ιουνίου θα υπάρξει συνάντηση των δύο. Ο πρόεδρος της οργάνωσης, Θέμης Πολυβίου, εξέφρασε τους προβληματισμούς του, μιλώντας στον «Άστρα», αφού όπως είπε υπάρχουν πολλά σημεία που πρέπει να ξεκαθαριστούν. Παράλληλα, υπενθύμισε την απόφαση της Βουλής το 2017, επί υπουργίας Κώστα Καδή, για τον πλήρη διαχωρισμό των εξετάσεων πρόσβασης και απόλυσης, λέγοντας ότι αν εφαρμοστούν και τα δύο νομοσχέδια, τα σχολεία θα μετατραπούν σε εξεταστικά κέντρα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας είναι οι Παγκύπριες Εξετάσεις να ενταχθούν στις εξετάσεις τετραμήνων. Ο βαθμός πρόσβασης των τελειόφοιτων για τα δημόσια πανεπιστήμια Κύπρου και Ελλάδας θα προέρχεται από το συμψηφισμό των βαθμών των δύο εξετάσεων.

Σε περίπτωση που η πρόταση για αλλαγές δεν περάσει από τη Βουλή, τότε, σύμφωνα με τη νομοθεσία των εξετάσεων τετραμήνων του 2017 που προνοεί αυτές να ισχύουν και για τη Γ’ Λυκείου από τη σχολική χρονιά 2021-22, οι τελειόφοιτοι θα έχουν τέλος Μαΐου εξετάσεις τετραμήνου και λίγες εβδομάδες μετά τις Παγκύπριες Εξετάσεις εντός Ιουνίου.

Σημειώνεται πως ο Υπουργός Παιδείας τόνισε πως δεν πρόκειται για μια δραματική αλλαγή, αλλά για μια αλλαγή η οποία θα εξυπηρετήσει πολύ τους μαθητές, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τη λειτουργία του σχολείου. Στόχος της αλλαγής αυτής, πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου, είναι η αποφυγή πολλαπλών εξετάσεων.

Ειρηναίος Πίττας

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.