Διχασμένοι οι Κύπριοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Περισσότεροι από τους μισούς διαφωνούν με τη θέση ότι η Μόσχα φέρει την κύρια ευθύνη για την τρέχουσα κατάσταση

Διχασμένοι οι Κύπριοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Διχασμένοι παραμένουν οι Κύπριοι όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις συνεπακόλουθες κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας, σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ (Ευρωβαρόμετρο), η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου.

Στην ερώτηση κατά πόσο συμφωνούν ή διαφωνούν με τη θέση πως οι ρωσικές Αρχές φέρουν την κύρια ευθύνη για την τρέχουσα κατάσταση, η πλειοψηφία των Κυπρίων οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι διαφωνούν (45% ναι έναντι 51% όχι). Αντίθετα, στην ΕΕ η μεγάλη πλειοψηφία δήλωσαν ότι συμφωνούν (78% έναντι 17%).

Επίσης, στην ερώτηση κατά πόσο συμφωνούν ή διαφωνούν με οικονομικές κυρώσεις οι οποίες επιβλήθηκαν από την ΕΕ εναντίον της Ρωσίας, οι μισοί Κύπριοι απάντησαν ότι συμφωνούν και οι άλλοι μισοί ότι διαφωνούν (48% έναντι 48%, ενώ 4% δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν). Αντίθετα, στην ΕΕ η μεγάλη πλειοψηφία δήλωσαν ότι συμφωνούν (80% έναντι 16%).

Ακόμη, στην ερώτηση κατά πόσο συμφωνούν ή διαφωνούν με τη χρηματοδότηση και την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, η πλειοψηφία των Κυπρίων απάντησαν ότι διαφωνούν (31% ναι έναντι 64% όχι), ενώ αντίθετα στην ΕΕ η πλειοψηφία απάντησαν ότι συμφωνούν (67% έναντι 26%).

Επιπρόσθετα, στην ερώτηση κατά πόσο συμφωνούν ή διαφωνούν με την απαγόρευση σε κρατικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν εκπομπές στην ΕΕ, η πλειοψηφία των Κυπρίων απάντησαν ότι διαφωνούν (29% ναι έναντι 66% όχι), ενώ αντίθετα στην ΕΕ η πλειοψηφία απάντησαν ότι συμφωνούν (66% έναντι 26%).

Ακόμη, στην ερώτηση κατά πόσο συμφωνούν ή διαφωνούν με τη θέση ότι η Ουκρανία είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας οι μισοί Κύπριοι απάντησαν καταφατικά και οι άλλοι μισοί αρνητικά (48% έναντι 45%), ενώ αντίθετα στην ΕΕ η μεγάλη πλειοψηφία απάντησαν καταφατικά (71% έναντι 22%).

Καθολική απαίτηση για μέτρα στον τομέα της ενέργειας

Σημειώνεται πάντως ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της ΕΕ ζητούν από την ΕΕ τη λήψη μέτρων για τον τομέα της ενέργειας.

Στην ερώτηση κατά πόσο θα πρέπει να ληφθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον περιορισμό των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών της ενέργειας στους καταναλωτές και τις εταιρείες, το 90% των πολιτών της ΕΕ απάντησαν καταφατικά (94% στην Κύπρο). Με τον ίδιο τρόπο τοποθετήθηκαν οι πολίτες στην ερώτηση κατά πόσον η ΕΕ θα πρέπει να λάβει μέτρα για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, των μεταφορών και των αγαθών (85% στην ΕΕ και 90% στην Κύπρο)κ.ά.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.