«Διχαστική ρητορική και έλλειψη πολιτικής βούλησης» χρεώνει στους δύο ηγέτες ο Γ.Γ. του ΟΗΕ

«Διχαστική ρητορική και έλλειψη πολιτικής βούλησης» χρεώνει στους δύο ηγέτες ο Γ.Γ. ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην έκθεσή του για ανανέωση της θητείας της αποστολής, προειδοποιώντας παράλληλα ότι εξασθενούν επικίνδυνα οι προοπτικές λύσης του Κυπριακού.

Υποδεικνύεται επίσης ότι:

«Η βιώσιμη ειρήνη στην Κύπρο μπορεί να στηριχθεί μόνο στη βάση μιας σταθερής συμφιλίωσης. Όσο οι δύο κοινότητες παραμένουν χώρια και βασίζονται σε διχαστικά αφηγήματα για να διατυπώσουν την κατανόησή τους για την άλλη, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί μια τέτοια συμφιλίωση».

Η έκθεση –η οποία δόθηκε χθες ως ανεπίσημο έγγραφο και αναμένεται να δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες μαζί με την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για τις Καλές του Υπηρεσίες- είναι με μεγάλη διαφορά η χειρότερη που εκδόθηκε ποτέ για την ελληνοκυπριακή πλευρά, αφού επιρρίπτει ίσες ευθύνες στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ηγέτη των Τ/κ Ερσίν Τατάρ για την κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί. Στήνει μάλιστα στον τοίχο την Κυπριακή Δημοκρατία για τους φράκτες στην πράσινη γραμμή, κάνοντας λόγο για «παράνομες κατασκευές» οι οποίες «επηρεάζουν το status quo με την de facto κατάληψη των περιοχών που επρόκειτο να παραμείνουν φράγμα ασφαλείας μεταξύ των αντίπαλων δυνάμεων». Επίσης, ο Γ.Γ. ΟΗΕ στέλνει αυστηρή προειδοποίηση για τη σύσταση της δύναμης των 300 ατόμων από την Κυπριακή Δημοκρατία, υποδεικνύοντας ότι «περιπολίες εντός της νεκρής ζώνης θα θεωρούνταν σημαντική παραβίαση».

Η έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ κάνει αναφορά στις επαφές του ειδικού αντιπροσώπου με τους εκπροσώπους των ηγετών, σημειώνοντας ότι πέτυχαν κάποια πρόοδο. Αναφέρεται ωστόσο ότι «στο δεύτερο μέρος της περιόδου αναφοράς, το δύσκολο πολιτικό περιβάλλον άρχισε να επηρεάζει τη συνεργασία και να δημιουργεί οπισθοδρομήσεις στις δραστηριότητες ορισμένων τεχνικών επιτροπών». Αναφέρεται μάλιστα ότι «η δυσπιστία μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας των δύο πλευρών συχνά οδηγεί στην ταχεία πολιτική κλιμάκωση τοπικών επεισοδίων χαμηλού επιπέδου, τα οποία με τη σειρά τους ενισχύθηκαν από μερικά δημοφιλή μέσα ενημέρωσης και αύξησαν περαιτέρω τη διχαστική ρητορική».

«Στρατιωτικοποίηση των γραμμών κατάπαυσης του πυρός»

Η έκθεση αναφέρεται σε επικίνδυνη «στρατιωτικοποίηση των γραμμών κατάπαυσης του πυρός, η οποία μαζί με την ανάπτυξη του φράχτη ενισχύουν την αντίληψη των “σκληρών συνόρων”». Μάλιστα και σε αυτή την περίπτωση επιρρίπτει ευθύνες και στις δύο πλευρές, αφού εκτός από τον φράχτη γίνεται αναφορά σε «μη εξουσιοδοτημένες» εργασίες από την Εθνική Φρουρά καθώς και συχνές παραβιάσεις από τις τουρκοκυπριακές δυνάμεις. Αναφέρεται ακόμη ότι «και οι δύο πλευρές συνέχισαν, κατά καιρούς, να αμφισβητούν την εξουσία της αποστολής που είχε εξουσιοδοτηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας»

 «Η Τουρκία υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια»

Από τα ελάχιστα θετικά που υπάρχουν στην έκθεση για την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ότι αναγνωρίζεται ότι «η κυβέρνηση της Τουρκίας είναι υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια». Καταγγέλλεται επίσης το γεγονός ότι οι κατοχικές αρχές εμπόδισαν λειτουργίες σε εκκλησίες στα κατεχόμενα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy