Διχάζει η πρόνοια για κλείσιμο των σκύλων στα κλουβιά


Νέες συζητήσεις με το άνοιγμα της Βουλής για τον Περί Ευημερίας των Ζώων Νόμο

Του Ειρηναίου Πίττα

Εν αναμονή εξέτασης από την Επιτροπή Περιβάλλοντος βρίσκεται το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για τον Περί Ευημερίας των Ζώων Νόμο, που προνοεί, μεταξύ άλλων, σημαντικές αυξήσεις στις χρηματικές ποινές σε περιπτώσεις κακοποίησης και άθλιων συνθηκών διαβίωσης και μεταχείρισης των ζώων.

Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, το αναθεωρημένο νομοσχέδιο που βρίσκεται στην ατζέντα της Επιτροπής Περιβάλλοντος έχει παραμείνει στα συρτάρια της Επιτροπής, αλλά αναμένεται να επανέλθει μετά τις θερινές διακοπές, οπότε θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συζήτηση και οι όποιες αλλαγές να ψηφιστούν το φθινόπωρο.

Το σχετικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει πρόνοιες που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη σημαντική αύξηση των χρηματικών ποινών που μπορεί να επιβληθούν από το δικαστήριο (από 1.000 λίρες σε 10.000 ευρώ για πρώτη καταδίκη, από 2.000 λίρες σε 20.000 ευρώ για δεύτερη καταδίκη, από 500 λίρες σε 5.000 ευρώ για όποιον παρεμποδίζει, δεν συμμορφώνεται ή αρνείται να συνεργαστεί), περιλαμβανομένου και της δυνατότητας για επιβολή ποινής φυλάκισης.

 

Οι ταράτσες και τα μπαλκόνια δεν είναι για τους σκύλους!

 

Το νομοσχέδιο εισάγει επίσης πρόνοιες όπως η απαγόρευση για διατήρηση, περιορισμό σκύλων ή γάτων σε ταράτσες, βεράντες και μπαλκόνια, καθώς και μετακίνησή τους κάτω από αντίξοες συνθήκες. Στοχεύει παράλληλα στην ενίσχυση των Επαρχιακών Επιτροπών Ευημερίας των Ζώων και της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Ευημερίας των Ζώων.

Πάντως, όλοι οι ενδιαφερόμενοι και εμπλεκόμενοι, όπως φιλοζωικές και άλλες οργανώσεις, είχαν συναντήσεις τους προηγούμενους μήνες και συμφώνησαν στο μεγαλύτερο μέρος του αναθεωρημένου νομοσχεδίου. Ενώ φαίνεται να συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό για τις τροποποιήσεις στον περί Ευημερίας και Προστασίας των Ζώων Νόμο και να υπάρχει συναντίληψη στην ανάγκη για άμεση έγκρισή του, οι διεργασίες μεταξύ τους δημιούργησαν εντάσεις και επιφυλάξεις σε αρκετές από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου που φέρνουν καθυστέρηση και ενδεχομένως να υπάρξουν τροποποιήσεις και αλλαγές.

 

Αντιδράσεις για περιορισμό των σκύλων σε κλουβιά

Ένα από τα θέματα στα οποία υπήρξε διαφωνία ήταν η πρόταση για απαγόρευση του περιορισμού σκύλων σε κλουβιά, που έφερε την αντίδραση των κυνηγών, και τελικά δεν προστέθηκε στο νομοσχέδιο.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον βουλευτή των Οικολόγων, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, ο ίδιος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την μη πρόσθεση της πιο πάνω πρόνοιας, καθώς, όπως ανέφερε, το κλείσιμο ζώων σε κλουβιά, ειδικά με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο, δεν μπορεί να συνιστά σε καμία περίπτωση ευημερία για τα ζώα.

Η πρόεδρος του Παγκύπριου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Νεκταρία Ιωάννου Αρσένογλου, σημείωσε ότι ο ρόλος των κτηνιάτρων στις συναντήσεις για το νόμο ήταν να συνεισφέρουν από τη μια για την ευημερία των ζώων και από την άλλη για την εκπόνηση ενός δίκαιου, λειτουργικού και εφαρμόσιμου νομοσχεδίου.

Ο πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα, Κυριάκος Κυριάκου, δήλωσε στη «Χαραυγή» πως υπάρχουν θετικά στοιχεία στο νομοσχέδιο τα οποία τους βρίσκουν σύμφωνους, όμως έχουν καταθέσει προτάσεις προς συζήτηση, οι οποίες δεν συμπεριλήφθηκαν. Ο κ. Κυριάκου ήταν ιδιαίτερα έντονος για το ζήτημα με το κλείσιμο σκύλων στα κλουβιά, αφού, όπως σημείωσε, οι συνθήκες που κρατούνται, ιδιαίτερα οι κυνηγετικοί σκύλοι, είναι άθλιες. Κατέληξε δε πως θλίβεται από τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου.

 

 

Υποβόσκουν οι διαφωνίες μεταξύ  Υπ. Γεωργίας και Παγκύπριου Κτηνιατρικού Συλλόγου

Εξάλλου, μετά τις διεργασίες και με αφορμή ένα δημοσίευμα ξέσπασε ένταση μεταξύ του Παγκύπριου Κτηνιατρικού Συλλόγου και του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Ο υπουργός έκανε λόγο για «προσπάθεια εκτροχιασμού από το στόχο της ενδυνάμωσης του νομοθετικού πλαισίου», ενώ ο Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος με σχετική ανακοίνωση καλεί τον κ. Καδή να ανακαλέσει και κάνει λόγο για «ανοίκειες και επιεικώς απαράδεκτες αναφορές». Την ίδια ώρα το Κόμμα για τα Ζώα κάνει λόγο για διγλωσσία μεταξύ του υπουργείου και του διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών. Μετά από αυτό, το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καλεί «όλους τους φορείς που εμπλέκονται στα θέματα προστασίας και ευημερίας των ζώων να συνεργαστούν, συμβάλλοντας στην έγκριση και εφαρμογή του νομοσχεδίου», μη θέλοντας να δώσει συνέχεια στην ένταση.

 

Ωφέλιμος ο δεσμός ανάμεσα στα παιδιά και στα σκυλιά

Καλύτερη η κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη παιδιών που μεγαλώνουν με σκύλους

Τα μικρά παιδιά που ζουν σε σπίτια τα οποία διαθέτουν κατοικίδια σκυλιά έχουν καλύτερη κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη και συμπεριφορά σε σχέση με παιδιά των οποίων η οικογένεια δεν έχει σκύλο, σύμφωνα με μία νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Χέιλι Κρίστιαν του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο παιδιατρικό περιοδικό «Pediatric Research», μελέτησαν, στο πλαίσιο της μελέτης PLAYCE (Play Spaces and Environments for Children`s Physical Activity), 1.646 νοικοκυριά -εκ των οποίων τα 686 (42%) είχαν σκύλο- όπου ζούσαν παιδιά ηλικίας δύο έως πέντε ετών. Διαπιστώθηκε ότι όσα παιδιά ζούσαν σε σπίτι με σκύλο ήταν 23% λιγότερο πιθανό να έχουν δυσκολίες στη συναισθηματική έκφραση και στις κοινωνικές επαφές τους σε σχέση με τα παιδιά χωρίς κατοικίδιο στην οικογένειά τους.
Επίσης, τα παιδιά με σκύλο είχαν 30% μικρότερη πιθανότητα αντικοινωνικής συμπεριφοράς, 40% μικρότερη πιθανότητα προβλημάτων στις σχέσεις τους με άλλα παιδιά, καθώς επίσης 34% μεγαλύτερη πιθανότητα να επιδεικνύουν θετικές συμπεριφορές, όπως το μοίρασμα με τους άλλους.
Τα παιδιά που συμμετέχουν με την υπόλοιπη οικογένειά τους στις βόλτες με το σκύλο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είναι 36% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κακή κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη. Επίσης, τα παιδιά που παίζουν με τον οικογενειακό σκύλο τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα είναι 74% πιο πιθανό να έχουν θετική και αλληλέγγυα συμπεριφορά προς τους άλλους.
«Μολονότι περιμέναμε ότι η κατοχή ενός σκύλου θα παρείχε ορισμένα οφέλη για τα μικρά παιδιά, εκπλαγήκαμε που βρήκαμε ότι ακόμη και η απλή παρουσία ενός οικογενειακού σκύλου σχετίζεται με τόσες πολλές θετικές συμπεριφορές και συναισθήματα», δήλωσε η δρ Κρίστιαν. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η ιδιοκτησία σκύλου μπορεί να ωφελήσει την ανάπτυξη των παιδιών και την ψυχική ισορροπία τους, κάτι που, όπως εικάζουμε, πιθανώς οφείλεται στο δεσμό που αναπτύσσεται ανάμεσα στα παιδιά και στα σκυλιά», πρόσθεσε.

 

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News