Με το θερμόμετρο στο χέρι μπήκαν χθες στις αίθουσες διδασκαλίας οι δάσκαλοι

Η εγκατάσταση κλιματιστικών μέσα στις τάξεις αποτελεί ακόμη ένα σημείο τριβής μεταξύ δασκάλων και Υπουργείου Παιδείας.

Συγκεκριμένα με το θερμόμετρο στο χέρι προσήλθαν χθες στα δημοτικά σχολεία οι δάσκαλοι. Η ενέργεια αυτή έγινε σε μια προσπάθεια να πείσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες να επιληφθούν του θέματος της διδασκαλίας σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών μέσα στις τάξεις.

Μιλώντας στον «Άστρα», ο ΓΓ της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους διερωτήθηκε ποιο Υπουργείο Παιδείας τους διοικεί, από τη στιγμή που ο προηγούμενος υπουργός έλεγε ότι έχουν εγκριθεί τα φωτοβολταϊκά και ο στόχος είναι να μπουν κλιματιστικά στα σχολεία, ενώ σήμερα και χθες ακούνε από το ίδιο το Υπουργείο ότι τα κλιματιστικά βλάπτουν την υγεία των μαθητών. Ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι είναι πρωτοφανή τα όσα ακούγονται.

Πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο μέτρο εμπίπτει στα θέματα ασφάλειας και υγείας των μαθητών στα σχολεία. Παράλληλα, είπε ότι υπάρχουν περίπου 150-160 λυόμενες αίθουσες σε διάφορα σχολεία -που τοποθετούνται για σκοπούς επιδιορθώσεωνκαι τα οποία έχουν κλιματιστικά. Ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι 2.500 με 3.000 μαθητές που κάνουν μάθημα σε αυτές τις αίθουσες για δύο και τρία χρόνια, δεν έχουν αρρωστήσει. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής, Μορφάκης Σολομωνίδης, επεσήμανε πως η τοποθέτηση κλιματιστικών στα σχολεία είναι διαχρονική θέση των Οργανωμένων Γονιών.

«Αυτή η θέση τέθηκε και προεκλογικά σε όλους τους υποψήφιους προέδρους». Πρέπει να γίνει όπως είπε άμεσα μελέτη που να συνδυάζεται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (πράσινη ενέργεια), να αναβαθμιστούν και να ελεγχθούν πρώτα οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις (φορτία) στα σχολεία. Να απαιτήσουμε όλοι από το κράτος ούτως ώστε να εξευρεθούν τα κονδύλια για να αρχίσει η τοποθέτησή τους».

Σύντομα η Συνομοσπονδία μετά και τον κύκλο επαφών που θα έχει με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αλλά και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα τοποθετηθεί για όλα ανεξαιρέτως τα θέματα.

Πάντως από πλευράς Υπουργείου Παιδείας δεν προβλέπεται η εγκατάσταση κλιματιστικών, αφού η θέση των Τεχνικών Υπηρεσιών είναι πως η ποιότητα αέρα δεν είναι η σωστή και πως με την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας, μέσα και έξω από τις τάξεις, θα δημιουργούνται προβλήματα υγείας. Επίσης δεν υπάρχει φορτίο που να ικανοποιεί τις ανάγκες της εγκατάστασης κλιματιστικών και μια τέτοια κίνηση εκτιμάται ότι θα στοίχιζε δεκάδες εκατομμύρια.

Ελένη Κωνσταντίνου