Διχάζουν οι εκδρομές των μαθητών

Παγκοινοτική ετοιμάζει η Κακοπετριά αναζητώντας λύση

 

Η κατάργηση των εκδρομών των μαθητών στα ορεινά θέρετρα δεν είναι απάντηση στα όσα φαίνεται να διαδραματίζονται κατά τις εξορμήσεις αυτές, σύμφωνα με την άποψη των ίδιων των μαθητών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΣΕΜ, Γιάννη Λαπήθιο, είναι καταδικαστέα τα όσα αρνητικά συμβαίνουν στις εκδρομές των μαθητών στην Κακοπετριά, ωστόσο τέτοιου είδους περιστατικά συμβαίνουν εδώ και χρόνια και όχι μόνο στην Κακοπετριά. Ο Γιάννης Λαπήθιος ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι θα πρέπει οι αρμόδιοι να στραφούν προς την πρόληψη ώστε να καλλιεργηθεί κουλτούρα προς τους μαθητές και όχι να καταργηθούν οι εκδρομές. Μάλιστα σημείωσε ότι μια λύση είναι οι αρμόδιοι να θεσμοθετήσουν εκδρομές, αλλά και να ενισχυθεί το πρόγραμμα πρόληψης στα σχολεία, ώστε οι μαθητές να ενημερώνονται για τις παραβατικές συμπεριφορές και τις συνέπειές τους, αλλά και για τις καταχρήσεις. Να υπενθυμίσουμε ότι προχθές ο πρόεδρος των οργανωμένων Γονέων Μέσης, Κυριάκος Νικηφόρου, με αφορμή τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια των εκδρομών αυτών ανέφερε πως η λύση είναι η κατάργησή τους. Μάλιστα η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων κατήγγειλε ότι υπάρχουν καταγγελίες για χρήσεις ναρκωτικών ουσιών, καθώς και για ανεξέλεγκτη χρήση αλκοόλ με αποτέλεσμα να σημειώνονται καβγάδες και άλλες παραβατικές συμπεριφορές.

Μερίδα παιδιών πάνε στην Κακοπετριά για να διασκεδάσουν και να προκαλέσουν προβλήματα και όχι για να δουν τα αξιοθέατα και τις ομορφιές της περιοχής, ανέφερε από την πλευρά του και ο κοινοτάρχης της Κακοπετριάς, Ιωάννης Ιακωβίδης. Όπως είπε ο κ. Ιακωβίδης οι οργανωμένες εκδρομές χρειάζονται σωστό προγραμματισμό σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρχει νόμιμο πλαίσιο, το οποίο να εφαρμόζεται.

Ο κ. Ιακωβίδης σημείωσε ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο της Κακοπετριάς θα καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή επί του θέματος. Ανάμεσα σε άλλα η κοινότητα αξιολογεί το ενδεχόμενο να υπάρχει περισσότερη επιτήρηση προκειμένου και οι κάτοικοι της περιοχής να νιώθουν ασφαλείς. Πάντως τόσο οι οργανωμένοι γονείς όσο και το Υπουργείο Παιδείας ξεκαθαρίζουν ότι οι εκδρομές αυτές διοργανώνονται από τους ίδιους τους μαθητές και ως εκ τούτου την ευθύνη για τη συμμετοχή των παιδιών την έχουν οι ίδιοι οι γονείς τους. Μάλιστα χθες το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε και σχετική εγκύκλιο στα σχολεία υπενθυμίζοντας ότι η μόνη εκδρομή που διοργανώνεται με την εμπλοκή και έγκριση του ΥΠΠΑΝ είναι η καθιερωμένη ετήσια εκδρομή στην Ελλάδα (ή σε άλλη χώρα, κατόπιν έγκρισης) των μαθητών/μαθητριών της Α’ τάξης Λυκείου, η οποία διοργανώνεται με βάση τους εγκεκριμένους από τη Βουλή των Αντιπροσώπων κανονισμούς. Επιπρόσθετα, ταξίδια που διοργανώνονται στο πλαίσιο διαφόρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων ή διδυμοποιήσεων με σχολεία του εξωτερικού χρειάζονται την έγκριση του ΥΠΠΑΝ. Οι γονείς/κηδεμόνες πρέπει, επειδή το ΥΠΠΑΝ πέρα από τις πιο πάνω δραστηριότητες δεν εγκρίνει άλλες ούτε έχει την ευθύνη για άλλες δραστηριότητες εκτός σχολικού χρόνου και χώρου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να βεβαιώνονται ότι οποιαδήποτε άλλη εκδρομή εξωτερικού-εσωτερικού ή δραστηριότητα, που διοργανώνεται από ανεξάρτητους φορείς (ακόμη και από μαθητές/μαθήτριες), έχει την έγκριση από το ΥΠΠΑΝ. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που οι γονείς/κηδεμόνες επιτρέψουν στα παιδιά τους να συμμετέχουν σε αυτές τις μη εγκεκριμένες δραστηριότητες από το ΥΠΠΑΝ, πρέπει να είναι ενήμεροι ότι έχουν οι ίδιοι την ακέραια ευθύνη για πιθανές δυσάρεστες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν.

Ελένη Κωνσταντίνου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.