Διδακτορικό στη διαφθορά και την ανισότητα

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

 

Η κυβέρνηση πήρε διδακτορικό στη διαφθορά (με βούλα από την Κομισιόν, την Παγκόσμια Τράπεζα, τον ΟΟΣΑ κ.τ.λ.), αλλά και στην ανισότητα (με βούλα από τη Στατιστική Υπηρεσία, αλλά και τα βιώματα της κοινωνίας).

Και επειδή είναι αδύνατο να παραθέσουμε σε μια στήλη της εφημερίδας τα κατορθώματα της κυβέρνησης, τα οποία οδήγησαν σε υποβάθμιση των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη συνεπακόλουθη αύξηση της ανισότητας (απαιτούνται τόμοι για να χωρέσουν) παραθέτουμε μόνο τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Οι μόνιμοι εργαζόμενοι στο δημόσιο είναι πλέον μειοψηφία! Για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας το ποσοστό των μόνιμων εργαζομένων στο δημόσιο υποχώρησε κάτω από το 50%. Από τους 53.537 μόνο 25.514 είναι μόνιμοι, ενώ 19.626 είναι έκτακτοι και 8.397 ωρομίσθιοι.

Συγκριτικά το 2012 ο αριθμός των εργαζομένων στη δημόσια υπηρεσία ήταν 51.269 πρόσωπα. Δηλαδή 2.268 λιγότεροι σε σχέση με σήμερα. Η μεγαλύτερη διαφορά όμως είναι ότι τότε 41.805 ή ποσοστό 81,5% ήταν μόνιμοι, ενώ μόνο 8.642 ήταν έκτακτοι και 9.464 ωρομίσθιοι.

Πρόσφατα η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, κατήγγειλε ότι «η κυβέρνηση διδάσκει τον ιδιωτικό τομέα πώς να χρησιμοποιεί φτηνή εργασία βαφτίζοντας εργοδοτούμενους σε αυτοεργοδοτούμενους, στερώντας από χιλιάδες εργαζομένους βασικά δικαιώματα, όπως την πληρωμένη άδεια ανάπαυσης, το ανεργιακό επίδομα, την προστασία που παρέχουν οι εργατικές νομοθεσίες». Κατήγγειλε επίσης ότι «η κυβέρνηση διδάσκει τον ιδιωτικό τομέα πώς να μη σέβεται και να μην εφαρμόζει τις αποφάσεις των δικαστηρίων, αφού ενώ υπάρχουν 2 αποφάσεις δικαστηρίων που δικαιώνουν εργαζομένους με αγορά υπηρεσιών στα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας η κυβέρνηση επιλέγει να τις εφεσιβάλει». Κατήγγειλε ακόμη ότι «αυτή τη στάση στήριξης κακών εργοδοτικών πρακτικών και της υπόσκαψης των ρυθμισμένων εργασιακών σχέσεων επέλεξε η κυβέρνηση και στη λήψη των αποφάσεών της για τον κατώτατο μισθό».

Η έρευνα του ΙΝΕΚ, η οποία παρουσιάστηκε χθες, κατέδειξε ότι οι πολιτικές οι οποίες εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια οδήγησαν στην αύξηση των εισοδημάτων του πλούτου κατά 7,5% και την αντίστοιχη μείωση των εισοδημάτων των μισθωτών.

Επίσης, έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, δείχνει ότι η Κύπρος παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό όσον αφορά τους εργαζομένους οι οποίοι έχουν υποστεί μειώσεις μισθών το 2021 (27,6% στην Κύπρο σε σύγκριση με 16% στην ΕΕ).

Τον ερχόμενο Φεβρουάριο οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν ποιες πολιτικές θα εφαρμοστούν τα επόμενα πέντε χρόνια. Όσοι επιθυμούν τη συνέχιση της πιο πάνω κατάστασης, τις επιδοτήσεις στις τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο, τις εκποιήσεις εξπρές κ.τ.λ., μπορούν να επιλέξουν έναν από τους δύο που υπηρέτησαν για δέκα χρόνια μαζί την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, είτε τον Αβέρωφ Νεοφύτου είτε τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Όσοι επιθυμούν προοδευτική αλλαγή, η επιλογή είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy