Διεκδίκησαν και πέτυχαν εξαίρεση της Κύπρου από νέα φορολογία στα πετρελαιοειδή

Οι ευρωβουλευτές δείχνουν το δρόμο στην κυβέρνηση

Εξαίρεση της Κύπρου από νέα φορολογία στα πετρελαιοειδή, η οποία προωθείται από την ΕΕ, πέτυχαν οι ευρωβουλευτές, δείχνοντας το δρόμο προς την κυβέρνηση, η οποία αρνείται να αξιοποιήσει τα εργαλεία τα οποία δόθηκαν από την Κομισιόν στα κράτη-μέλη για στήριξη των καταναλωτών και μείωση των τιμών στον τομέα της Ενέργειας.

Όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση η οποία στάληκε από το γραφείο του ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Γ. Γεωργίου, η Κομισιόν πρότεινε νέα οδηγία, η οποία αναμένεται να επιφέρει αύξηση του φόρου στα καύσιμα κίνησης. Για την περίπτωση της Κύπρου, προστίθεται, υπολογίστηκε ότι η ενδεχόμενη εφαρμογή της νέας οδηγίας θα οδηγήσει σε αυξήσεις της τάξης των 40 σεντ το λίτρο περίπου.

Παρά ταύτα, προστίθεται, με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ, Ν. Κιζίλγιουρέκ και Γ. Γεωργίου, ο οποίος είναι σκιώδης εισηγητής της έκθεσης εκ μέρους της ομάδας της Αριστεράς, του ευρωβουλευτή Λ. Χριστοφόρου, ο οποίος συμμετέχει στην Επιτροπή Οικονομικών και του ευρωβουλευτή Δ. Παπαδάκη, ο οποίος είναι μέλος στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου, κατατέθηκε τροπολογία, η οποία διασφαλίζει πως η Κύπρος θα μπορεί να ζητήσει εξαίρεση από τη συγκεκριμένη ρήτρα της οδηγίας και να εφαρμόσει χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή (έως και 12 φορές), καθώς είναι νησί και δεν έχει ανεπτυγμένο δημόσιο δίκτυο μέσων μαζικών μεταφορών, χαμηλών ρύπων.

Αναφέρεται επίσης ότι η τροπολογία ήδη υπερψηφίστηκε από την Επιτροπή Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ αναμένεται να τεθεί επίσης στην Επιτροπή Περιβάλλοντος. Στη συνέχεια, προστίθεται, εφόσον η Ολομέλεια εγκρίνει τη θέση του Ευρωκοινοβουλίου, θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (τρίλογος), ώστε να καταλήξουμε στο τελικό κείμενο.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.