Διερευνητικές επαφές για την προεδρία της Βουλής

Ο καβγάς Καρογιάν - Βότση για την έδρα στη Λεμεσό προκαλεί πονοκέφαλο και στο Προεδρικό 

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το θέμα της προεδρίας της Βουλής, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στη διαμόρφωση του νέου πολιτικού χάρτη.

Το πολιτικό γραφείο του ΑΚΕΛ στη χθεσινή του συνεδρία αποφάσισε τη συνέχιση των επαφών του με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΕΛΑΜ, χωρίς να αποκλείει τη συνεργασία για υποστήριξη οποιουδήποτε υποψηφίου, περιλαμβανομένου και προσώπου από το χώρο του ΑΚΕΛ. Αποφάσισε επίσης να εξετάσει εκ νέου το θέμα σε συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σάββατο 5 Ιουνίου.

Επιθυμία για συνεργασία του χώρου της αντιπολίτευσης υπάρχει και στο ΔΗΚΟ, το οποίο εξετάζει μεταξύ άλλων το όνομα της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου. Επίσης, στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι Οικολόγοι, οι οποίοι ωστόσο έχουν αποφασίσει ήδη ότι στον πρώτο γύρο θα διεκδικήσουν την προεδρία με τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, χωρίς να αποκλείουν άλλες υποψηφιότητες -πλην του Μαρίνου Σιζόπουλου και του ΕΛΑΜ- στον δεύτερο και τον τρίτο γύρο της διαδικασίας.

Στην ΕΔΕΚ χάνει έδαφος το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Μαρίνου Σιζόπουλου, αφού ο ΔΗΣΥ ο οποίος υποσχέθηκε προεκλογικά να τον στηρίξει κάνει δεύτερες σκέψεις και προσανατολίζεται σε υποψηφιότητα είτε Αβέρωφ Νεοφύτου είτε στελέχους της ΔΗΠΑ.

Ωστόσο στη ΔΗΠΑ έχει ξεσπάσει πόλεμος, αφού ο Μάριος Καρογιάν ο οποίος υποσχέθηκε προεκλογικά στον Άγγελο Βότση να του παραχωρήσει την έδρα στη Λεμεσό, αποφάσισε να εξετάσει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Βουλής. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες πρότεινε στον Α. Βότση να είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές για τη δημαρχία Λεμεσού, κάτι το οποίο βλέπει με θετικό μάτι ο πρώην βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, ο οποίος όμως θέτει ως προϋπόθεση να εξασφαλιστεί η στήριξή του και από τον ΔΗΣΥ.

Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις στη ΔΗΠΑ προκαλούν πονοκέφαλο στο Προεδρικό και τον ΔΗΣΥ, οι οποίοι προτιμούν για την προεδρία της Βουλής τον Α. Βότση, καθώς εκτιμούν ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί. Μάλιστα, λόγω του καβγά που έχει ξεσπάσει το Προεδρικό έριξε χθες την ιδέα να προωθηθεί για την προεδρία της Βουλής ο Αβέρωφ Νεοφύτου και να αναλάβει τα ηνία του ΔΗΣΥ ο Χάρης Γεωργιάδης.

ΑΚΕΛ: Συνέδριο στις 2-4 Ιουλίου

Με ταχύτατες διαδικασίες προχωρεί το ΑΚΕΛ, το οποίο ήδη αποφάσισε τη διεξαγωγή συνεδρίου στις 2-4 Ιούλη.

Παράλληλα, έχει αρχίσει συζήτηση με τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, η οποία θα συνεχιστεί σε τοπικές και περιφερειακές συγκεντρώσεις, καθώς και στις κομματικές ομάδες, προκειμένου να εκφραστούν και να ακουστούν οι απόψεις του κόσμου της Αριστεράς.

Το Συνέδριο θα καθορίσει την πορεία και τις προτεραιότητες του ΑΚΕΛ για την επόμενη πενταετία, με πυξίδα την ισχυρή και αποτελεσματική παρουσία και παρέμβαση του κόμματος για το λαό και την πατρίδα.

Σημειώνεται ότι το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ πραγματοποίησε χθες πολύωρη συνεδρία, στην οποία έγινε μια προκαταρκτική συζήτηση και προβληματισμός για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, αλλά και για την επόμενη μέρα. Αποφασίστηκε επίσης όπως η συζήτηση συνεχιστεί το ερχόμενο Σάββατο 5 Ιουνίου σε συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy