Διερευνητική αποστολή από τον Μ. Γιέτζια

Ν. Αναστασιάδης: Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα αναλάβει το διορισμό ειδικού προσωπικού

 

Διερευνητική αποστολή για να διαπιστωθεί πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα κλίμα που θα επιτρέψει την επανέναρξη συνομιλιών, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα, αναλαμβάνει ο αναπληρωτής βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική στο Τμήμα Πολιτικών και Ειρηνευτικών Υποθέσεων, Μιροσλάβ Γιέτζια. Η προσπάθεια αυτή του κ. Γιέτζια έρχεται μετά από αδράνεια πέντε χρόνων και την αποτυχία των αποστολών της Τζέιν Χολ Λουτ, αφού οι δύο πλευρές δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν στο διορισμό ειδικού αντιπροσώπου του Γ.Γ. Όπως αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου, ο κ. Γιέτζια ενημέρωσε χθες Παρασκευή τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι αναλαμβάνει αυτή την πρωτοβουλία κατόπιν οδηγιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε το θέμα του διορισμού ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, θέμα που προσκρούει στις αντιδράσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για τους όρους εντολής. Επίσης, συζητήθηκαν και θέματα που έχουν να κάνουν με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τατάρ για τις προτάσεις που επέδωσε στον κ. Γιέτζια (βλ. διπλανή στήλη), είπε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δει καμία πρόταση των Τ/κυπρίων, ούτε ο κ. Γιέτζια είχε κάτι υπόψιν του. Ευχήθηκε ότι «και οι Τουρκοκύπριοι θα συνειδητοποιήσουν, και η Τουρκία ιδιαιτέρως που κατευθύνει τους Τουρκοκύπριους, ότι είναι προς όφελος όλων η πορεία προς εξεύρεση μιας λύσης, στη βάση πάντα των ψηφισμάτων των ΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας, του ευρωπαϊκού κεκτημένου». Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι για το θέμα διορισμού ειδικού απεσταλμένου, ο Πρόεδρος είπε «επαναλαμβάνω, αντί να συζητούμε για διορισμό ειδικού προσωπικού ή άλλως πως απεσταλμένου του ΓΓ από τρίτες ή άλλες χώρες, αυτόν το ρόλο θα αναλάβει ο ΓΓ διά αντιπροσώπων που υπηρετούν τα ΗΕ, διά αξιωματούχων των ΗΕ».

 

 

Ο Μακρόν «κανόνισε» τη συνάντηση Αναστασιάδη και Ερντογάν
Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, ήταν αυτός που έφερε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, κοντά στον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, κατά το δείπνο της Μαδρίτης, γράφει η τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ. Σε ρεπορτάζ της η τουρκική εφημερίδα γράφει ότι ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, κατά το δείπνο στη Μαδρίτη «πήρε από το χέρι τον Ε/κ ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη», όπως αναφέρεται στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας «και προσπάθησε να τον φέρει κοντά με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν». «Υπήρξε μια στιγμή που ονομάζεται “photo opportunity” στα Aγγλικά. Ο Αναστασιάδης, από την άλλη, προσπάθησε να μετατρέψει αυτή την ολιγόλεπτη στιγμή σε μια απόπειρα επισημοποίησης της “εποικοδομητικής” του στάσης για τη λύση του Κυπριακού ανεβάζοντας το στιγμιότυπο της συνομιλίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», γράφει η τουρκική Μιλλιέτ.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy