Συναντήσεις/ Ορίζοντας

Διερευνώντας πώς η πόλη εγγράφεται στη λογοτεχνία

Ο Αντώνης Γεωργίου συναντά την ομάδα του Βιβλιοτροπίου και μιλάνε για τη επόμενη δράση τους, τις Τοπο-γραφίες «μια λογοτεχνική διαδρομή» στη Λεμεσό

Τι είναι οι «Τοπο-γραφίες»; Πώς συνδέονται με την εκδήλωση η Λογοτεχνία στην Πόλη;

Εδώ και εφτά χρόνια το Βιβλιοτρόπιο σε συνεργασία με το Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο διοργανώνουν στη Λεμεσό την «Λογοτεχνία στην πόλη», μία εκδήλωση στην οποία προσκαλούμε φίλους της λογοτεχνίας να επιλέξουν και να μοιραστούν ένα μικρό απόσπασμα από ένα πεζό κείμενο ή ένα ποίημα. Φέτος σκεφτήκαμε να συμπληρώσουμε ή να εξελίξουμε, αν θέλετε, την ιδέα αυτή, διερευνώντας πώς ο χώρος, ο τόπος, η πόλη εγγράφεται στη λογοτεχνία. Άλλωστε η σχέση του χώρου με τον λόγο αποτελεί και τον κεντρικό άξονα των εκδηλώσεων του Βιβλιοτροπίου για το 2022. Έτσι προέκυψε η ιδέα για τις «Τοπο-γραφίες».

Ποιος ο  στόχος της δράσης αυτής;  

Ο στόχος είναι διττός: από τη μια να δώσουμε την ευκαιρία σε συγγραφείς να εμπνευστούν από τον χώρο και να γράψουν ένα καινούριο κείμενο γι’ αυτόν και από την άλλη να φτιάξουμε μία λογοτεχνική διαδρομή στη διάρκεια της οποίας τα κείμενα που γράφτηκαν για την πόλη, να αποδοθούν από ηθοποιούς μέσα στην πόλη. Προσκαλούμε τον κόσμο να έρθει στο Ξυδάδικο, στην αφετηρία της διαδρομής αυτής, την Τετάρτη 15 Ιουνίου στις 7:00 το απόγευμα, για να περπατήσουμε στο κέντρο της πόλης, συνδέοντας τον λόγο των συγγραφέων με τον χώρο.

Επιδίωξή μας ήταν να προκύψουν κείμενα που να αποτυπώνουν διαφορετικές οπτικές της πόλης της Λεμεσού.

Ποιοι είναι οι συγγραφείς που συμμετέχουν;

Επιδίωξή μας ήταν να προκύψουν κείμενα που να αποτυπώνουν διαφορετικές οπτικές της πόλης της Λεμεσού. Με αυτό το σκεπτικό, το Βιβλιοτρόπιο έχει προτείνει σε τέσσερις συγγραφείς, ο καθένας από τους οποίους έχει μία διαφορετική σχέση με την Λεμεσό, να γράψουν από ένα κείμενο για την πόλη: στον Γιώργο Νικολάου που ζει στη Λεμεσό, στον Γιώργο Παναγή που κατάγεται από τη Λεμεσό αλλά ζει και εργάζεται στο Βερολίνο, στον Σωφρόνη Σωφρονίου που κατά περιόδους έζησε στη Λεμεσό και στη Μαρία Τζιαούρη Χίλμερ που κατάγεται από την Αμμόχωστο και διαμένει στη Λεμεσό. Την επιμέλεια για την υλοποίηση της δράσης ανέλαβαν η καλλιτεχνική διευθύντρια του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ Έλενα Αγαθοκλέους και η θεατρολόγος Κωνσταντίνα Peter, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το theYard Residesncy22. Τα κείμενα θα ερμηνεύσουν οι ηθοποιοί Αρίστη Σπύρου και Αγγέλα Σταύρου.

Ένας από τους στόχους του Βιβλιοτροπίου είναι με διάφορους τρόπους να δίνει βήμα στους Κύπριους συγγραφείς

Υπάρχουν σκέψεις για επανάληψη της δράσης;

Ένας από τους στόχους του Βιβλιοτροπίου είναι με διάφορους τρόπους να δίνει βήμα στους Κύπριους συγγραφείς, ώστε να φέρνει σε επαφή το αναγνωστικό (και όχι μόνο) κοινό με το έργο τους. Με τη συγκεκριμένη δράση δώσαμε την ευκαιρία σε τέσσερις Κύπριους συγγραφείς να γράψουν ένα μικρό διήγημα για την Λεμεσό, το οποίο στις 15 Ιουνίου θα προσπαθήσουμε να «μεταδώσουμε», για να ακουστεί στο κέντρο της πόλης. Θα επικοινωνήσουμε τον λόγο του συγγραφέα μέσα στην πόλη. Συνήθως ένας συγγραφέας γράφει ένα κείμενο, το εκδίδει και ο αναγνώστης επιλέγει να το πάρει και να το διαβάσει. Στη δράση «Τοπο-γραφίες» το κείμενο, ο λόγος του συγγραφέα, πρόκειται να αποδοθεί σε δρόμους και πλατείες και να συναντήσει τον αναγνώστη, ξαφνιάζοντας φίλους και μη της λογοτεχνίας.

Η συγκεκριμένη δράση είναι κάτι εντελώς καινούριο για εμάς. Μας ενδιαφέρει η υποδοχή και η απήχηση που θα έχει. Ευελπιστούμε ότι, όπως και η εκδήλωση «Λογοτεχνία στην πόλη», θα αγκαλιαστεί από το κοινό, ώστε στην πορεία του χρόνου να εμπλουτιστεί, να εξελιχθεί και – γιατί όχι; – να καταστεί ένας ακόμη όμορφος θεσμός.

Αφετηρία: Ξυδάδικο, Λεμεσός

Τετάρτη 15 Ιουνίου στις 19:00

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy