Διέρρευσαν είδηση στην «Αλήθεια» για το τεμάχιο 6 και τρέχουν να τα μαζέψουν

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.Δεν υπάρχει τίποτε ανακοινώσιμο για το τεμάχιο 6, δηλώνει το Υπουργείο Ενέργειας

 

Η διαρροή προς την εφημερίδα «Αλήθεια» περί μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου που εντοπίστηκε στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ προκάλεσε αναστάτωση στην κυβέρνηση, με το Υπουργείο Ενέργειας να τρέχει να διαψεύσει την είδηση, ενώ χθες το πρωί στον «Άστρα» ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωνε άγνοια και παρέπεμπε στην Υπουργό Ενέργειας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κοινοπραξία ENI/TOTAL ανακάλυψε στο συγκεκριμένο θαλάσσιο τεμάχιο μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Έκανε λόγο μάλιστα και σε πληροφορίες ότι υπάρχει και δεύτερη στήλη φυσικού αερίου δίπλα από το νέο κοίτασμα που εντοπίστηκε.

Μετά την κυκλοφορία της είδησης, το Υπουργείο Ενέργειας έτρεξε να μαζέψει τα πράγματα, αντιλαμβανόμενο τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η δημοσιοποίηση τέτοιων στοιχείων. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το πρωί, ανέφερε ότι δεν υπάρχει τίποτα το ανακοινώσιμο. Στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι «οι εργασίες της γεώτρησης “Cronos-1”, εντός του τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν υπάρχει οτιδήποτε ανακοινώσιμο στην παρούσα φάση». Σημείωνε επίσης ότι «η γεώτρηση, που διεξάγεται από την κοινοπραξία Εni Cyprus Limited και TotalEnergies EP Cyprus B.V., η οποία κατέχει Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το εν λόγω τεμάχιο, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων».

Σημειώνεται ότι το δημοσίευμα εμφανίστηκε την ώρα που αναμένεται να αποπλεύσει το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπτούλ Χαμίτ Χαν, την ερχόμενη Τρίτη, με προορισμό την κυπριακή ΑΟΖ, όπου θα διενεργήσει γεώτρηση. Με αυτό το δημοσίευμα, ανέφερε χθες στον «Άστρα» ο διεθνολόγος Χαράλαμπος Χρυσοστόμου, είναι σαν να προσκαλείται η Τουρκία να έρθει στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη για να διενεργήσει γεώτρηση στο τεμάχιο 6. Σημείωσε επίσης ότι εάν η Τουρκία τρυπήσει στο βόρειο τμήμα του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ και βρει αέριο, αυτό θα είναι η χειρότερη εξέλιξη και μια μεγάλη νίκη για την Άγκυρα, αφού σε μια τέτοια εξέλιξη θα μιλάμε για διχοτόμηση της κυπριακής ΑΟΖ.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.