Διεθνείς οργανισμοί ενώνουν φωνές και καλούν για δίκαιη κατανομή εμβολίων

A researcher at the University of Pittsburgh works on a COVID-19 vaccine candidate, a fingertip-sized patch with dissolvable microscopic needles, in Pittsburgh, Pennsylvania, U.S., March 28, 2020. UPMC/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES

Οι παγκόσμιοι ηγέτες θα πρέπει να «δεσμευθούν εκ νέου» να εργαστούν για μια πιο δίκαιη κατανομή των εμβολίων κατά της Covid-19 προκειμένου να εξαλειφθεί η πανδημία, εκτίμησαν χθες τέσσερις μεγάλοι, διεθνείς οργανισμοί σε κοινό τους άρθρο.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei



Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, η εμβολιαστική ανισότητα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών περιπλέκει την αντιμετώπιση της πανδημίας και παρατείνει τη διάρκειά της.

Σε κοινό τους άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Washington Post, οι επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας εκτιμούν ότι οι ανισότητες αυτές ευνόησαν την εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, προκαλώντας νέες αναζωπυρώσεις της επιδημίας σε αναπτυσσόμενες χώρες.

«Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρξει ανθεκτικότητα στην πανδημία covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο, αν δεν εξαλειφθεί η υγειονομική κρίση. Η πρόσβαση στα εμβόλια είναι κλειδί και για τα δύο», τονίζουν και προσθέτουν πως «η εξάλειψη της πανδημίας είναι εφικτή και αυτό απαιτεί σήμερα παγκόσμια δράση».

Ο ΠΟΥ έχει χαρακτηρίσει «φρικτή» την εμβολιαστική ανισότητα και έχει ζητήσει από χώρες που διαθέτουν αποθέματα να προσφέρουν τις επιπλέον δόσεις τους σε φτωχές χώρες, αντί να εμβολιάσουν τους εφήβους και τα παιδιά.

Ο μηχανισμός Covax δημιουργήθηκε για τη διανομή εμβολίων στις πιο φτωχές χώρες. Όμως οι πλούσιες χώρες, υπογράφοντας απευθείας συμβόλαια με φαρμακευτικές εταιρείες, εξασφάλισαν το μεγαλύτερο μέρος των εμβολίων μόλις αυτά κατέστησαν διαθέσιμα.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.