Διεθνές Δικαστήριο δίνει νομικά όπλα σε Κύπρο-Παραβίαση συμφωνίας από Τουρκία

Δυνητικά νομικά όπλα στην Κύπρο

Η σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) για μεταφορά πετρελαίου, χωρίς την έγκριση της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ, δίνει δυνητικά νομικά όπλα στην Κύπρο. Την απόφαση έλαβε πρόσφατα το Διεθνές Επιδιαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, που εδρεύει στο Παρίσι.

Στην απόφασή του το Δικαστήριο έκρινε την Τουρκία υπεύθυνη για παραβίαση διαφόρων διατάξεων της σχετικής συμφωνίας Ιράκ-Τουρκίας και ότι παραβιάζει τη συμφωνία αυτή από τον Μάιο του 2014, επειδή φόρτωσε ιρακινό αργό πετρέλαιο στο Τσεϊχάν κατά παράβαση των οδηγιών που εξέδωσε το ιρακινό Υπουργείο Πετρελαίου.

Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση της ιρακινής κυβέρνησης, η απόφαση του Δικαστηρίου επιβεβαίωσε ότι η ιρακινή εθνική εταιρεία πετρελαίου (SOMO) είναι η μόνη εξουσιοδοτημένη οντότητα για να διαχειρίζεται εξαγωγές πετρελαίου μέσω του τουρκικού λιμένα του Τσεϊχάν.

Νομικοί κύκλοι χαρακτήρισαν την απόφαση ως σημαντική και σημείωσαν ότι πρέπει να τύχει της δέουσας προσοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy