Διεθνή Μέρα Δράσης των Εργαζομένων η 3 Οκτωβρίου

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία ΠΣΟ έχει καθιερώσει την 3η Οκτωβρίου, ημερομηνία ίδρυσης της, ως Διεθνή Μέρα Δράσης των Εργαζομένων.

Η φετινή Μέρα Δράσης είναι αφιερωμένη στους αγώνες για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Σε κοινή διακήρυξη των ομοσπονδιών ΠΕΟ, DEV-IS, KTAMS, KTOS, KTOEOS, KOOP-SEN, BES, DAU-SEN προστίθεται:

“Σε μια περίοδο που η πανδημία και η καπιταλιστική κρίση έχουν διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες και την φτωχοποίηση, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και οι επεμβάσεις επιφέρουν στους λαούς και τους εργαζόμενους ακόμη μεγαλύτερες συνέπειες και δεινά. Προκαλούν τον θάνατο και την καταστροφή, την προσφυγοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων, την επιδείνωση των συνθηκών της ζωής και της εργασίας τους.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, οι αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες, οι συνεχιζόμενοι πόλεμοι και οι εντάσεις σε πολλά μέρη του πλανήτη μας με βασικό στόχο τον έλεγχο των φυσικών πόρων και των πηγών ενέργειας οδηγούν την ανθρωπότητα σε μια γενικευμένη σύγκρουση και θέτουν την παγκόσμια ειρήνη σε κίνδυνο.
Οι Κύπριοι εργαζόμενοι, που εδώ και σχεδόν πενήντα χρόνια βιώνουμε τα αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στη βάση του Διεθνούς δικαίου.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου τάσσεται ενάντια στους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και συντάσσεται με τους εργαζόμενους όλου του κόσμου στον αγώνα για την υπεράσπιση της ειρήνης, για την διάλυση του ΝΑΤΟ και όλων των στρατιωτικών συνασπισμών.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία βαθαίνει ακόμα περισσότερο την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και οι εργαζόμενοι βιώνουν τις οικονομικές συνέπειες της ανεξέλεγκτης αύξησης των τιμών στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης και τα ψηλά ποσοστά του πληθωρισμού που υποσκάπτουν ανελέητα το βιοτικό τους επίπεδο. Οι μισθοί και τα εργασιακά δικαιώματα σε πολλές περιπτώσεις μειώνονται ενώ οι δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες δέχονται νέες επιθέσεις και περιορισμούς.

Στην πατρίδα μας Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι βιώνουν τις συνέπειες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, την απορρύθμιση της εργασίας, την επιβολή αντεργατικών νόμων και τις παραβιάσεις δικαιωμάτων , την ακρίβεια και τον πληθωρισμό που επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την ζωή των εργαζομένων.

Τα κοινά προβλήματα αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο τα κοινά ταξικά συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζομένων και την ανάγκη για εντατικοποίηση των αγώνων και της αλληλεγγύης μεταξύ τους.

Μέσα στις σημερινές σκληρές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες η λύση του κυπριακού παραμένει προτεραιότητα και επείγουσα ανάγκη αφού καμία κατάκτηση των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι μόνιμη και σταθερή όσο η πατρίδα μας παραμένει διχοτομημένη.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου παρά τις δυσκολίες, δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με τη διχοτόμηση. Αμετάθετος στόχος μας είναι η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, για ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, και με πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων όπως αυτή περιγράφεται στις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Οι οργανώσεις μέλη της ΠΣΟ στην Κύπρο ΠΕΟ, DEV-IS, KTAMS, KTOS, KTOEOS, BES, DAU-SEN, KOOP-SEN στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και του διεθνισμού συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της 3ης Οκτωβρίου που διοργανώνουν οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο και στον αγώνα ενάντια στην απορρύθμιση και για αξιοπρεπή εργασία με δικαιώματα, για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και για την δημιουργία μια καλύτερης κοινωνίας χωρίς πολέμους και επεμβάσεις.

ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΑΓΩΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ”

Wftu Afisa3Oct22

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.