Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Ελαφρώς χαμηλότερη από την αναμενόμενη η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2022

Ελαφρώς χαμηλότερη από ό,τι αναμενόταν θα είναι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2022, μετά τα αυστηρά lockdown στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ).

Στο μεταξύ,  η προσφορά ρωσικού πετρελαίου αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται τον Απρίλιο κατά 1,5 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, εν μέσω της εισβολής της χώρας στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον ΔΟΕ, ο οποίος συμβουλεύει τις ανεπτυγμένες χώρες για τις ενεργειακές τους πολιτικές.

Ωστόσο, η αυξημένη παραγωγή των κρατών μελών του ΟΠΕΚ+ και η απελευθέρωση αποθεμάτων από τις ΗΠΑ και άλλα μέλη του ΔΟΕ «θα αποτρέψουν την δημιουργία μεγάλου ελλείμματος» στην παραγωγή, αναφέρει ο Οργανισμός σε μηνιαία έκθεση του.


Οι πλούσιες χώρες συμφώνησαν να απελευθερώσουν επιπλέον 120 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης, που διατηρούν, το 50% των οποίων θα προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι τιμές του αργού που έχουν εκτοξευθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι τιμές υποχώρησαν κάτω από τα 100 δολάρια τις τελευταίες ημέρες, καθώς τα αυστηρά lockdown στη Σαγκάη δημιούργησαν ανησυχίες ότι θα μειωθεί η ζήτηση αργού πετρελαίου από την Κίνα, για να ανακάμψουν μόνο μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε ορισμένες περιοχές της μεγαλύτερης πόλης της χώρας.

Ο ΔΟΕ αναμένει τώρα ότι η ζήτηση θα ανέλθει κατά μέσο όρο στα 99,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2022, 260.000 βαρέλια ημερησίως χαμηλότερη από ό,τι ανέμενε προηγουμένως, αν και η ζήτηση θα εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από το 2021 κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.