Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Οι κυβερνήσεις να εφαρμόσουν άμεσα μέτρα για μείωση της κατανάλωσης

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προέτρεψε την Παρασκευή τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν άμεσα μέτρα για μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου εντός των προσεχών μηνών, μετά τους φόβους που απορρέουν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι 10 προτάσεις που κατατέθηκαν σε έκθεση, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της εργασίας από το σπίτι και της μείωσης των ορίων ταχύτητας, θα μπορούσαν να μειώσουν την κατανάλωση πετρελαίου μεταξύ των προηγμένων οικονομιών «κατά 2,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα εντός των επόμενων τεσσάρων μηνών», δήλωσε ο ΔΟΕ.


Το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία οδήγησε σε απότομη άνοδο των τιμών των καυσίμων και οδήγησε μεγάλες οικονομίες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς, στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, απαγορεύοντας τις εισαγωγές πετρελαίου.

Με την απειλή ότι οι προμήθειες του ρωσικού πετρελαίου θα μπορούσαν να μειωθούν ακόμη περισσότερο, «υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι τιμές του πετρελαίου να αυξηθούν σημαντικά τους επόμενους μήνες», καθώς ο κόσμος εισέρχεται στην περίοδο αιχμής της ζήτησης, δήλωσε ο ΔΟΕ.

Η αύξηση της προσφοράς πετρελαίου «δεν θα μπορούσε να απαλύνει τις τρέχουσες πιέσεις» μετά το «απογοητευτικό αποτέλεσμα» της πρόσφατης συνάντησης του ΟΠΕΚ+, της υπό σαουδαραβική και ρωσική ηγεσία συμμαχίας πετρελαιοπαραγωγών χωρών, κατέληξε η έκθεση.

Ως εναλλακτική λύση, η ζήτηση θα μπορούσε να μειωθεί μεταξύ των προηγμένων οικονομιών του κόσμου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν «περίπου το 45% της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου», δήλωσε ο ΔΟΕ.


Τα μέτρα, που προτάθηκαν από κοινού με τη γαλλική κυβέρνηση, θα μπορούσαν να μειώσουν την κατανάλωση μεταξύ των χωρών αυτών κατά 2,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, τη στιγμή που αυτές καταναλώνουν σήμερα μεταξύ 44 και 45 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΟΕ.

Το σχέδιο 10 σημείων, το οποίο θα μπορούσαν να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις, αφορά κυρίως στις μεταφορές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν την «πλειονότητα της ζήτησης πετρελαίου».

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν μείωση των ορίων ταχύτητας, εργασία από το σπίτι τρεις ημέρες την εβδομάδα, Κυριακές χωρίς αυτοκίνητο, φθηνότερα μέσα μαζικής μεταφοράς και μεγαλύτερη χρήση των τρένων μεγάλων αποστάσεων έναντι των αεροπλάνων.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.