Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Σε ιστορικό ρεκόρ η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα το 2022

Μόνο οριακή αύξηση αναμένεται να καταγράψει το 2022 η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα, η οποία, ωστόσο, θα είναι αρκετή για να ανέλθει σε ιστορικό υψηλό, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), ο οποίος προβλέπει ότι η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα θα παραμείνει σε παρόμοια επίπεδα στα επόμενα χρόνια, λόγω της απουσίας σημαντικών προσπαθειών για επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια.


Η παγκόσμια χρήση άνθρακα αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,2% το 2022, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 8 δισεκατομμύρια τόνους σε μόνο ένα έτος και επισκιάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε το 2013, σύμφωνα με την έκθεση «Άνθρακας 2022», την τελευταία ετήσια έκθεση για τον κλάδο του IEA, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Οι τρεις μεγαλύτεροι παραγωγοί άνθρακα στον κόσμο – Κίνα, Ινδία και Ινδονησία – θα σημειώσουν ρεκόρ παραγωγής το 2022.

Ωστόσο, η έκθεση επισημαίνει ότι παρά τις υψηλές τιμές και τα άνετα περιθώρια κέρδους για τους παραγωγούς άνθρακα, δεν υπάρχει ένδειξη αύξησης των επενδύσεων σε έργα άνθρακα για εξαγωγές.

«Αυτό αντανακλά την επιφυλακτικότητα μεταξύ των επενδυτών και των εταιρειών εξόρυξης σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές του άνθρακα», τονίζει.


Με βάση τις τρέχουσες τάσεις της αγοράς, η έκθεση προβλέπει ότι η κατανάλωση άνθρακα θα παραμείνει σταθερή σε αυτό το επίπεδο μέχρι το 2025, καθώς η μείωση της χρήσης άνθρακας στις ώριμες αγορές αντισταθμίζεται από τη συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση στις αναδυόμενες ασιατικές οικονομίες. Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρακας θα συνεχίσει να είναι μακράν η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος.

«Οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου εν μέσω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης οδήγησαν σε αυξημένη εξάρτηση από τον άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας, αλλά η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης μείωσε ταυτόχρονα τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και τη βιομηχανική παραγωγή – και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει αυξηθεί σε νέο ρεκόρ», υπογραμμίζει.

Σημειώνει πως στην Κίνα, τον μεγαλύτερο καταναλωτή άνθρακα στον κόσμο, το κύμα καύσωνα και η ξηρασία αύξησαν την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού, έστω και αν οι αυστηροί περιορισμοί για την Covid-19 επιβράδυναν τη ζήτηση.

Στην έκθεση του ο ΙΕΑ αναφέρει επίσης ότι το 2022, η ζήτηση άνθρακα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσε νέο ρεκόρ και προσθέτει πως οι τιμές του άνθρακα αυξήθηκαν σε πρωτόγνωρα επίπεδα τον Μάρτιο και τον Ιούνιο, λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην Αυστραλία, που αποτελεί τον βασικό προμηθευτή φυσικού αερίου, διεθνώς.


Η Ευρώπη, η οποία έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την άμεση μείωση των ροών ρωσικού φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, πρόκειται να αυξήσει την κατανάλωση άνθρακα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Ωστόσο, μέχρι το 2025, η ευρωπαϊκή ζήτηση άνθρακα αναμένεται να μειωθεί κάτω από τα επίπεδα του 2020.

«Ο κόσμος είναι κοντά στην κορύφωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, με την ζήτηση του άνθρακα να είναι η πρώτη που θα μειωθεί, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Keisuke Sadamori, Διευθυντής Ενεργειακών Αγορών και Ασφάλειας του IEA.

«Η ζήτηση άνθρακα επιμένει και πιθανότατα θα φτάσει σε υψηλό όλων των εποχών φέτος, αυξάνοντας τις εκπομπές ρύπων, παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η σημερινή κρίση επιταχύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και τις αντλίες θερμότητας – και αυτό θα μετριάσει τη ζήτηση άνθρακα τα επόμενα χρόνια», τόνισε, προσθέτοντας ότι «οι κυβερνητικές πολιτικές θα είναι το κλειδί για τη διασφάλιση μιας ασφαλούς και βιώσιμης πορείας προς τα εμπρός».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.