Διεθνής συνάντηση για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, διοργανώνεται στο Λονδίνο

Υπουργοί Δικαιοσύνης από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν τον ερχόμενο Μάρτιο στο Λονδίνο για να κλιμακώσουν τη στήριξη προς Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ώστε να διερευνηθούν τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, αυτό ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι τη συνάντηση θα φιλοξενήσει ο Βρετανός υπουργός Δικαιοσύνης, Ντομινίκ Ράαμπ, και ο Ολανδός ομόλογός του, Ντίλαν Γεσίγλγκοζ – Ζεγκέριους, ενώ θα συμμετάσχει ο επικεφαλής εισαγγελέας, Καρίμ Καν.

«Σχεδόν ένα χρόνο από την παράνομη εισβολή, η διεθνής κοινότητα πρέπει να δώσει την ισχυρότερη στήριξη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ώστε οι εγκληματίες πολέμου να κληθούν υπόλογοι για τις θηριωδίες των οποίων γινόμαστε μάρτυρες», δήλωσε ο Ράαμπ.

Σκοπός της συνάντησης θα είναι να αυξήσει τη διεθνή οικονομική και πρακτική στήριξη στο Δικαστήριο και να συντονίσει τις προσπάθειες, για να διασφαλίσει ότι έχει όλα τα μέσα για την διερευνήσει και να κατηγορήσει τους υπεύθυνους.

Ο Εισαγγελέας Καν ξεκίνησε πέρσι μία έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Εμπειρογνώμονες νομικοί λένε ότι η δικαιοδοσία του Δικαστηρίου περιορίζεται σε κράτη μέλη και χώρες που έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους, μεταξύ των οποίων είναι μεν η Ουκρανία, όχι όμως η Ρωσία.

Η Ρωσία αρνείται ότι έχει επιτεθεί σε πολίτες ή ότι έχει διαπράξει άλλα εγκλήματα πολέμου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy