Διεθνώς ρεζίλι για τα έκτροπα με τις χελώνες στην Αργάκα

Ξένοι εμπειρογνώμονες υπέβαλαν παράπονο στην Αστυνομία

Παράπονο υπέβαλαν οι ξένοι εμπειρογνώμονες τους Συμβουλίου της Ευρώπης και του International Union of Natural Conservation για επίθεση κατά τη συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας σε συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες του Κυπριακού Προγράμματος Παρακολούθησης των θαλάσσιων χελωνών.

Διαβάστε επίσης: «Χάνι του Πάντζιαρου» στην παραλία της Αργάκας

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Χαραυγής», οι εμπειρογνώμονες αφού έδωσαν κατάθεση στην Αστυνομία, προχώρησαν και στην υποβολή παραπόνου ζητώντας από τις Αρχές να τους προστατεύσει. Όπως δήλωσε στη «Χαραυγή» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, η Αστυνομία ερευνά με κάθε σοβαρότητα το περιστατικό και ήδη από χθες ο φάκελος της υπόθεσης βρίσκεται στη Γενική Εισαγγελία για οδηγίες.

Την προστασία και εγγύηση της σωματικής ακεραιότητας των εμπειρογνωμόνων, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους, ζητά από τις Αρχές και η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου. Ο πρόεδρός της, Πέτρος Πασιάς, μιλώντας στη «Χαραυγή» καταδίκασε την επίθεση που δέχθηκαν οι εμπειρογνώμονες και ζήτησε από το κράτος να εφαρμόσει το νόμο και να προχωρήσει σε παραδειγματική τιμωρία όσων παρανόμησαν παρεμποδίζοντας ομάδα εμπειρογνωμόνων στην υλοποίηση διαχρονικού προγράμματος προστασίας των θαλάσσιων χελωνών.

Πρόκληση χαρακτήρισε και τη στάση της Αστυνομίας να ζητήσει από νομοταγείς ακτιβιστές να αποχωρήσουν και διακόψουν το έργο τους για κατευνασμό. Πρόσθεσε ότι τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι ύψιστης σημασίας και όσα διακηρύττονται σε επετειακές εκδηλώσεις και διεθνή φόρα πρέπει να γίνονται πράξη. Μιλώντας χθες στον Άστρα η Μυρούλα Χατζηχριστοφόρου του Προγράμματος Παρακολούθησης των θαλάσσιων χελωνών διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί στην παραλία της Αργάκας. Απέρριψε κατηγορηματικά ισχυρισμούς του κοινοτάρχη Αργάκας για τοποθέτηση υπεράριθμων κλουβιών, αλλά και την προσπάθεια να αποδώσει αλλότριους σκοπούς στην ομάδα.

Ο κοινοτάρχης Αργάκας, Σπύρος Πελοπίδας, αρνήθηκε ότι παρεμπόδισε την ομάδα εμπειρογνωμόνων και άφησε αιχμές εναντίον τους. Ο κ. Πελοπίδας είπε ακόμα ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στους εμπειρογνώμονες και θέλουν όπως αυτοί συνοδεύονται από ειδικούς, όπως τους χαρακτήρισε, της περιοχής. Σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ ζητά για ακόμη μια φορά από την κυβέρνηση, τον υπουργό και τις αρμόδιες υπηρεσίες, να κάνουν τα αυτονόητα τονίζοντας την ανάγκη για ολοκληρωμένο διαχειριστικό σχέδιο της περιοχής.

Οι Φίλοι της Γης Κύπρου εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους και δηλώνουν την αμέριστη αλληλεγγύη τους στους ξένους εμπειρογνώμονες, αλλά και τους εμπειρογνώμονες του προγράμματος στην Κύπρο. Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών έκανε λόγο για διεθνές ρεζίλεμα, ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σημείωσε ότι τα όσα συνέβησαν δεν τιμούν ούτε την Κύπρο ούτε την περιοχή.

Άννα Μισιαούλη

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy