Διέτης: Ασφαλές το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού – Αποτρέπει την νόσηση από COVID19

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού δεν έχει καθόλου ιό μέσα, τόνισε ο καθηγητής φαρμακολογίας Νικόλας Διέτης.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ εξήγησε ότι πρόκειται για ένα MRNA εμβόλιο, δηλαδή πρόκειται για ένα μόριο που έχουμε στον οργανισμό μας, το οποίο απορροφάται από τα κύτταρα και μετά από λίγο καιρό διαλύεται.

Σημείωσε ότι ο εμβολιασμός θα είναι μόνο μια φορά και δεν τίθεται θέμα για μακροπρόθεσμες παρενέργειες από τη στιγμή που χορηγείται μια φορά. Πρόσθεσε ότι είναι ένας ειδικός τύπος εμβολίου που είναι ασφαλέστερος από τα παραδοσιακά εμβόλια, καθώς τα παραδοσιακά όπως είπε μπορεί να έχουν μέσα εξασθενημένο ή ζωντανό ιό.

Παράλληλα, ο κ. Διέτης σημείωσε ότι ο βρετανικός οργανισμός φαρμάκων που ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer αναφέρει ότι το εμβόλιο αποτρέπει από τη νόσηση COVID αλλά φαίνεται ότι δεν υπάρχουν δεδομένα για αποτροπή της μόλυνσης. Όπως είπε 9 στους 10 που θα λάβουν το συγκεκριμένο εμβόλιο, δεν θα νοσήσουν και πιθανώς δεν θα έχουν συμπτώματα, αλλά μπορεί να υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης χωρίς να το καταλάβει κάποιος, ενώ μπορεί και να μεταδώσει τη μόλυνση σε κάποιον άλλο.

Επίσης είπε ότι το εμβόλιο της Pfizer πήρε έγκριση για χορήγηση σε άτομα πάνω από 16 ετών ενώ συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες δε θα μπορούν να εμβολιαστούν στη Βρετανία.

Σημείωσε ακόμα ότι οι πρώτοι εθελοντές που πήραν το συγκεκριμένο εμβόλιο ήταν τον περασμένο Μάιο και δεν έχει παρατηρηθεί κάτι μέχρι στιγμής σημειώνοντας ότι δεν τίθεται λόγος ανησυχίας.

Ο κ. Διέτης προέτρεψε όσους έχουν ενδοιασμούς για τον εμβολιασμό να μιλήσουν με το γιατρό τους σημειώνοντας ότι αν τον εμπιστεύονται τότε θα τον κάνουν.

Στο μεταξύ, ο καθηγητής φαρμακολογίας, είπε ότι η Pfizer λέει ότι έχει δεδομένα από εθελοντές που είχαν περάσει τον κορωνοϊό και έχουν λάβει το εμβόλιο σημειώνοντας ότι δεν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής συμπτώματα και παρενέργειες.

Είπε ωστόσο ότι πρέπει να αναμένουμε να δούμε αν θα υπάρχει έγκριση από την ευρωπαϊκή επιτροπή φαρμάκων για χορήγηση του εμβολίου και στα άτομα που έχουν περάσει COVID.

Σημείωσε ότι θεωρητικά δεν αναμένεται να υπάρχει πρόβλημα, λέγοντας ότι η έγκριση που έλαβε η εταιρεία για χορήγηση στη Βρετανία δεν αναφέρει ότι αντενδείκνυται να δοθεί το εμβόλιο σε άτομα που έχουν περάσει τον κορωνοϊό.

 

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα πρέπει να τηρούνται μέτρα και η χρήση μάσκας θα είναι για την προστασία κυρίως των άλλων. Όπως είπε, πρέπει να τηρούνται τα μέτρα για να είναι όσον το δυνατόν λιγότερα τα κρούσματα κορωνοϊού.

O κ. Διέτης είπε ακόμα ότι ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων θα εξετάσει τον φάκελο για τα εμβόλια ανοικτά και με live streaming θα δώσει στη δημοσιότητα όλα τα δεδομένα.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.