Διέτης: Πρέπει να εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού

Πρέπει να εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού για να υπάρχει ασφάλεια απέναντι στον κορωνοϊό, δήλωσε στον Άστρα ο καθηγητής Φαρμακολογίας Νικόλας Διέτης.

Îåêßíçóáí óÞìåñá óôï ÌÝëáèñïí Åõãçñßáò Ëåõêùóßáò ïé åìâïëéáóìïß ãéá ôïí COVID-19, Ëåõêùóßá, 27 Äåêåìâñßïõ 2020.ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

Πρέπει να εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού για να υπάρχει ασφάλεια απέναντι στον κορωνοϊό, δήλωσε στον Άστρα ο καθηγητής Φαρμακολογίας Νικόλας Διέτης.


Σε ότι αφορά το ίδιο το εμβόλιο είπε ότι έχουν εντοπιστεί ήπιες και παροδικές επιπτώσεις από τους εμβολιασμούς, όπως είναι κάποιοι ερεθισμοί και κάποιου βαθμού αδιαθεσία. Απέκλεισε επίσης να υπάρξουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες του εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό, αφού όπως τόνισε, μέσα σε λίγο καιρό το εμβόλιο αποσυντίθεται και είναι σαν να μην το έχει κάνει κάποιος.

Η διαφορά αυτού του εμβολίου από τα υπόλοιπα εμβόλια, σημείωσε, είναι ότι δεν περιέχει τον ιό, κι αυτό είναι θετικό όπως είπε, διότι οι παρενέργειες των παλαιότερων εμβολίων οφείλονταν στην αντίδραση του οργανισμού απέναντι στον δια του εμβολίου εισαγόμενο ιό.

Ο κ. Διέτης σημείωσε ότι δεν έχει αποδειχθεί ακόμη ότι όσοι εμβολιαστούν δεν θα νοσήσουν, όμως πρόσθεσε, είναι αποδεδειγμένο πως αν κάποιος εμβολιαστεί μειώνει πολύ τις πιθανότητες να προσβληθεί από τον ιό. Για όσους έχουν νοσήσει ήδη με κορωνοϊό ο κ. Διέτης είπε ότι θα έχουν αντισώματα για 3 εβδομάδες και δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.


Σε ότι αφορά τις αλλεργίες ο κ. Διέτης είπε ότι δεν έχει διαφανεί οποιαδήποτε επίπτωση, αλλά για λόγους ασφάλειας οι εμβολιασμοί γίνονται σε νοσοκομεία ή στην παρουσία γιατρών για να παρασχεθεί φροντίδα σε περίπτωση παρενέργειας λόγω αλλεργίας.

Μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου, υπέδειξε, η Phizer έχει διαθέσει 3,5 εκ. εμβόλια και δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές παρενέργειες.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.