Διευκολύνσεις σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο φόρο

Αφορά όσους ο κύκλος εργασιών τους μειώθηκε πέραν του 25% λόγω της κρίσης

 

Διευκολύνσεις σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο φόρο, ενέκρινε χθες η Ολομέλεια της Βουλής λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η οποία κατατέθηκε στην Ολομέλεια, το νέο σχέδιο αφορά όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, των οποίων ο κύκλος εργασιών τους μειώθηκε πέραν του 25% το 2020 σε σύγκριση με το έτος 2019. Αναφέρεται επίσης ότι οι ρυθμίσεις καλύπτουν οφειλές που έχουν δημιουργηθεί για την περίοδο από 1/1/2016 – 31/12/2019. Διευκρινίζεται ακόμη ότι οφειλές που έχουν δημιουργηθεί μέχρι το 2015 συνεχίζουν να καλύπτονται με βάση διατάξεις που ισχύουν στον υφιστάμενο νόμο και μεταφέρονται και στο νέο νόμο, εφόσον οι οφειλέτες έχουν υποβάλει έγκαιρα αίτηση για ρύθμιση της φορολογικής τους οφειλής. Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι οι ενδιαφερόμενοι δύναται να ρυθμίσουν τις οφειλές τους εντός περιόδου δώδεκα μηνών.

Όπως αναφέρεται, το δικαίωμα για ρύθμιση φορολογικής οφειλής ή/και επιβληθείσας πρόσθετης επιβάρυνσης εστιάζεται στις ήδη υπάρχουσες οφειλές και δεν επεκτείνεται με κάθε νέα φορολογική οφειλή που ενδεχομένως να δημιουργηθεί μελλοντικά και αφορά την εν λόγω περίοδο.

Σημειώνεται ότι με βάση στοιχεία του Τμήματος Φορολογίας τα οποία κατατέθηκαν στη Βουλή, εκκρεμούν οφειλές ύψους 1,5 δισ. ευρώ οι οποίες αυξάνονται στα 2 δισ. ευρώ εάν συνυπολογιστούν και οι τόκοι.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.