Διευκολύνσεις ζητούν οι φοιτητές ελέω κορονοϊού – Σειρά εισηγήσεων υπέβαλε η ΠΟΦΕΝ

Έγκαιρη καταβολή επιδομάτων και μείωση ενοικίων

 

Η πανδημία του κορονοϊού έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τον τομέα της Παιδείας. Ήδη σειρά εισηγήσεων υπέβαλε η ΠΟΦΕΝ προς τους Υπουργούς Παιδείας, Εξωτερικών, Οικονομικών, Μεταφορών και Υγείας, τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια και στον πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας κορονοϊού για τους φοιτητές και συγκεκριμένα για την ελαχιστοποίησή τους και την ομαλή συνέχιση του ακαδημαϊκού έτους. Μεταξύ άλλων, προτείνεται η παράταση φοιτητικής μέριμνας από το ΥΠΠΑΝ μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020, και η εξέταση των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής για καταβολή του επιδόματος φοιτητικής μέριμνας για να μη συσσωρευτεί μετέπειτα όλος ο όγκος των αιτήσεων και να καθυστερήσει περαιτέρω να δοθεί το επίδομα.

Σε σχέση με τα συγγράμματα φοιτητών της Ελλάδας, η ΠΟΦΕΝ αναφέρει πως ως πρώτη ενέργεια θα πρέπει το Υπ. Παιδείας να ζητήσει πλήρη ενημέρωση, ώστε να γίνουν έγκαιρα οι όποιες ενέργειες για μη μείνει κανένας Κύπριος φοιτητής χωρίς συγγράμματα ή να του παραδοθούν καθυστερημένα, ενώ θα κοντεύουμε σε εξεταστική περίοδο.

Σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια προτείνεται πέραν από τις διευκολύνσεις που πιθανόν να δοθούν τώρα, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες να πραγματοποιηθεί συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΟΦΕΝ και εκπροσώπους των ιδιωτικών πανεπιστημίων για να δουν κατά πόσο μπορούν να παραχωρηθούν εκπτώσεις ή άλλες διευκολύνσεις στους φοιτητές.

Για τους τελειόφοιτους υπογραμμίζεται πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι κανένας τελειόφοιτος δεν θα αντιμετωπίσει δυσκολίες με τα εναπομείναντα μαθήματα που έχει για να πάρει το πτυχίο του.

Για τις εξετάσεις αναφέρεται πως οι φοιτητές οι οποίοι μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τις εξ αποστάσεως εξετάσεις πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παρακαθίσουν σε κατοπινό στάδιο. Επιπρόσθετα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να μη στερήσουν από κανέναν φοιτητή, ένεκα των οφειλών του, είτε να μην παρακαθίσει στις τελικές εξετάσεις, είτε να του στερηθεί η πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα του Πανεπιστημίου, είτε να αποκλειστεί από την παρακολούθηση των εξ αποστάσεων μαθημάτων μέσω διαδικτύου κ.ο.κ.

Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια αναφέρεται πως θα πρέπει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο στα μέτρα στήριξης που εκπόνησε η πολιτεία τις τελευταίες μέρες, να επιβληθεί ποσοστιαία μείωση των ενοικίων σε όλες τις φοιτητικές κατοικίες της Κύπρου για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών που έχουν δημιουργηθεί, με αναστολή λειτουργίας μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων μετά την επιβολή των μέτρων. Για τους ενοικιαστές μπορούν να παραχωρηθούν φοροελαφρύνσεις, για να μη δημιουργηθούν προβλήματα στους ίδιους στο τέλος.

Επιπλέον αναφέρεται πως μπορεί να δοθεί επιπλέον επίδομα όπου κριθεί αναγκαίο. Επίσης όσοι έχουν φοιτητικό δάνειο να μεγαλώσει η παράταση καταβολής της δόσης, ενώ παράλληλα δεν πρέπει γίνεται τοκισμός και ανατοκισμός για τους ήδη 9 μήνες που δόθηκε η υφιστάμενη παράταση που αφορά όλα τα δάνεια.

Για τον επαναπατρισμό φοιτητών σημειώνεται πως θα πρέπει η μεταφορά των ευπαθών ομάδων στην Κύπρο να γίνει με πολύ προσεκτικό τρόπο αφού θα υπάρχει η πιθανότητα να εκτεθούν στον ιό καθ’ όλη τη διάρκεια και μέχρι την επιστροφή τους.

 

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News