Μετά την έντονη αντίδραση του προέδρου Αναστασιάδη για τις δηλώσεις του Βρετανού Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Ευρώπης Αλαν Ντάνκαν αναφορικά με τις γεωτρήσεις και την Κυπριακή ΑΟΖ ο φιλοκύπριος βουλευτής των Συντηρητικών Μάικ Φρηρ ζήτησε διευκρινήσεις από το Φόρειν Οφις εκ μέρους της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου.

Το βρετανικό υπουργείο εξωτερικών απάντησε: «Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν θα πρέπει να προχωρούν σε καμιά περιοχή όπου η κυριαρχία βρίσκεται υπό αμφισβήτηση. Αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Κύπρου πρέπει να αναπτυχθούν προς όφελος όλων των Κυπρίων».

Σύμφωνα με πληροφορίες η απάντηση δεν φαίνεται να ικανοποιεί το Κυπριακό λόμπι στο Λονδίνο και αναμένεται αύριο Τετάρτη να ζητηθούν επιπλέον διευκρινήσεις από το Βρετανικό υπουργείο εξωτερικών.