Διευκρινίσεις για το πάρκο στο Πραστειό Κελλακίου

«Δεν ευσταθούν οι επιφυλάξεις», απαντούν οι μελετητές στο Τμήμα Περιβάλλοντος

Διευκρινιστική επιστολή προς το Τμήμα Περιβάλλοντος απέστειλε η εταιρεία που σχεδιάζει μεγάλο θεματικό οικολογικό πάρκο στο Πραστειό Κελλακίου στη Λεμεσό. 

Το θέμα ήρθε στο φως από την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», που δημοσιοποίησε τις επιφυλάξεις του Τμήματος Περιβάλλοντος ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου. Ωστόσο οι ιδιοκτήτες, όπως πληροφορούμαστε, επανήλθαν με συμπληρωματική επιστολή προς το Τμήμα Περιβάλλοντος κάνοντας λόγο για λάθη και ανακρίβειες στην εξέταση της μελέτης που υποβλήθηκε.

Οι μελετητές του έργου, εκ μέρους των ιδιοκτητών, απέστειλαν επιστολή στον διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος απαντώντας στην Αιτιολογημένη Διαπίστωση του Τμήματος, το οποίο εξέφρασε επιφυλάξεις υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι το προτεινόμενο έργο θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο τοπίο της περιοχής λόγω των κλίσεων και της μόνιμης αλλαγής της χρήσης γης, η οποία καταλαμβάνεται κυρίως από πευκώδη βλάστηση, σημαντικό μέρος της οποίας αναμένεται να αφαιρεθεί (δεν έχει γίνει εκτίμηση του αριθμού δέντρων που προτείνεται να αφαιρεθούν), και επίσης της πανίδας που θα εκτοπιστεί.

Σύμφωνα όμως με τους μελετητές, αρκετές από τις επιφυλάξεις που εγείρει το Τμήμα Περιβάλλοντος δεν ευσταθούν, μεταξύ άλλων τα σημεία που αφορούν αποψίλωση πρασίνου και επηρεασμό της πτηνοπανίδας της περιοχής. Όπως ενημερώνουν οι μελετητές, η υφιστάμενη φυσική βλάστηση θα διατηρηθεί και θα προστατευθεί, ενώ ελάχιστη άγρια χαμηλή χλωρίδα θα αποψιλωθεί στα σημεία κατασκευής των κτιρίων και των συναφών υποδομών τους. Επίσης, θα δημιουργηθούν χώροι πρασίνου με φυτικά είδη βιολογικής καλλιέργειας αφού σχεδιάζεται δενδροφύτευση 2.000 δέντρων και θάμνων, κυρίως ελιές και άλλα.

Διευκρινίσεις δίδονται σε όλα τα σημεία που ήγειρε το Τμήμα Περιβάλλοντος, μεταξύ των οποίων και το συνολικό εμβαδό των κτιριακών εγκαταστάσεων. Όπως ξεκαθαρίζουν οι μελετητές, τα κτίρια και οι συναφείς υποδομές καταλαμβάνουν περίπου 6% της συνολικής έκτασης των τεμαχίων όπου χωροθετείται η ανάπτυξη και όχι 29%, όπως υποστηρίζει το Τμήμα Περιβάλλοντος, αφού σε αυτό το ποσοστό έχουν συμπεριληφθεί λανθασμένα και οι χώροι στάθμευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος στην ουσία θέτει θέμα υποβολής νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ οι ιδιοκτήτες του έργου ξεκαθαρίζουν ότι η ΜΕΕΠ υποβλήθηκε κανονικά και καλύπτει όλες τις πτυχές και παραμέτρους του έργου. Έχει επίσης υποβληθεί κυκλοφοριακή μελέτη σύμφωνα με την οποία δεν προβλέπεται επιβάρυνση της κυκλοφορίας.

Τάσος Περδίος

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.