Διευκρινίσεις Ταμασού Ησαΐα για τις θέσεις του στο θέμα των αμβλώσεων

Διευκρινίσεις σε σχέση με την θέση του στο θέμα των αμβλώσεων δίνει ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας. Σε ανακοίνωση του αναφέρει πως σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη, δημιουργήθηκαν λανθασμένες εντυπώσεις για τις θέσεις του στο θέμα αυτό, αφού όπως λέει, δεν είχε την ευκαιρία να ολοκληρώσει την τοποθέτηση του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ταμασού Ησαΐα:

Σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξή μου και αναφερόμενος στο θέμα των αμβλώσεων δεν είχα την ευκαιρία να ολοκληρώσω την τοποθέτηση μου περί του θέματος πότε αρχίζει να δημιουργείτε ο άνθρωπος στη μήτρα, γεγονός που προξένησε λανθασμένες εντυπώσεις για τις θέσεις μου.

Η προσπάθεια μου να μιλήσω για το έμβρυο ή την δημιουργία του εγκεφάλου λέγοντας ότι ακόμη πρέπει να αφήσουμε να μας καθοδηγήσει η επιστήμη εκλείφθησαν, ως μη όφειλαν, ως τελικές μου τοποθετήσεις. Αν μου δινόταν χρόνος, ο οποίος δεν μου δόθηκε, θα συνέχιζα το σκεπτικό μου το οποίο είχε ως στόχο στο να αποδείξει ότι και η επιστήμη είναι σύμφωνη με την Εκκλησία, ότι με την σύλληψη έχουμε την έναρξη δημιουργίας ανθρώπου και αυτό είναι ένα γεγονός. Για παράδειγμα, βλέπουμε από την ημέρα της σύλληψης σταδιακά την δημιουργία και ολοκλήρωση ενός εγκεφάλου, απόδειξη ότι αυτό που δημιουργήθηκε είναι άνθρωπος άρα πρόσωπο.

Θεωρώ ότι οποιαδήποτε διαδικασία γίνει και διακόψει την εξέλιξη δημιουργίας του ανθρώπου μετά την σύλληψη είναι απαράδεκτη για την Εκκλησία και εδώ είναι που συμφωνούν και οι δικές μου πεποιθήσεις.

Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού. Ορισμένοι επιστήμονες διατείνονται ότι με την σύλληψη μπορεί να έχουμε όγκο που είτε αποβάλλεται μόνος του είτε καταστρέφετε εκτός μήτρας, άρα δεν έχουμε ψυχή με την σύλληψη εφόσον και αλλά μπορεί να προκύψουν. Αυτή είναι η άποψη που εννοούσα ότι είναι ακόμη υπό συζήτηση και προτείνω να αφήσουμε την επιστήμη να μας καθοδηγήσει. Θεωρώ ότι ακόμη και σ αυτή την περίπτωση η επιστήμη θα ανακαλύψει τον τρόπο δημιουργίας αυτών των όγκων, οι οποίοι σίγουρα δεν θα έχουν σχέση με την δημιουργία του ανθρώπου άρα και την κανονική του σύλληψη.

Το Άγιο Πνεύμα εισέρχεται εντός του ανθρώπου «ἅμα τῇ συλλήψει». Επομένως, από τη στιγμή της συλλήψεως του εμβρύου έχει ζωή. Και ο λόγος είναι γιατί έχει εμφύσημα του Αγίου Πνεύματος. Δηλώνω απερίφραστα πιστός στην διδασκαλία της Εκκλησίας, χωρίς συμβιβασμούς, αλλά και χωρίς φοβία να μιλήσω για αυτά τα θέματα δημόσια.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.