Δεν επιτρέπεται η μονομερής προσφυγή στο Δικαστήριο

 

Εάν πράγματι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για αποτελέσματα από την προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης και όχι για επικοινωνιακή πολιτική, τότε πρέπει να διευκρινιστούν ζητήματα, αναφέρει το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του.

Το ΑΚΕΛ τονίζει πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποχρέωση να θωρακίζει πολιτικά, νομικά και διπλωματικά το δίκαιο της πατρίδας μας, ωστόσο θυμίζει πως σε σχέση με την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ), είναι γνωστό ότι δεν μπορεί να γίνει μονομερής προσφυγή. «Δεν μπορεί δηλαδή να παραπεμφθεί η διαφορά στο ΔΔΧ, αν δεν συναινέσει σε κάτι τέτοιο η Τουρκία, η οποία ωστόσο ούτε έχει αποδεχτεί τη γενική υποχρεωτική δικαιοδοσία του ΔΔΧ, ούτε προβλέπεται ότι θα υπογράψει με την Κυπριακή Δημοκρατία πριν από τη λύση του Κυπριακού συνυποσχετικό για παραπομπή».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει αποκλείσει την επιλογή να ζητήσουμε γνωμοδότηση από το ΔΔΧ, (επιλογή που το ΑΚΕΛ είχε επισημάνει από το 1991). Η γνωμοδότηση μπορεί να προωθηθεί μονομερώς, εφόσον εγκριθεί βέβαια από τη Γενική Συνέλευση ή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Εφόσον επιδιώκουμε ουσιαστικό αποτέλεσμα με αυτή την πρωτοβουλία και όχι εντυπωσιασμό στο εσωτερικό, προκύπτουν συγκεκριμένα ζητήματα», αναφέρει το Κόμμα. Μάλιστα ζητά από τον κ. Χριστοδουλίδη να διευκρινίσει κατά τρόπο συγκεκριμένο ποιο είναι το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα από τις ενέργειες που έχουν εξαγγελθεί. Ζητά ακόμη να διευκρινιστεί αν και από πού προκύπτει η εκτίμηση ότι η Τουρκία –μεσούσης της έξαρσης της επιθετικότητάς της, μάλιστα– μπορεί να συναινέσει σε τέτοια διαδικασία.