Διευκρινιστική ανακοίνωση ΟΣΑΚ για κόστος υποχρεωτικής εξέτασης για κορωνοϊόΔιευκρινιστική ανακοίνωση εξέδωσε η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Υπουργείου Υγείας ημερομηνίας 19 Μαΐου 2020 στην οποία καθορίζονται οι κατηγορίες πολιτών για τις οποίες απαιτείται η παραπομπή για εργαστηριακή εξέταση για τη νόσο COVID-10 με επιδότηση από το Υπουργείο Υγείας.

Στην ανακοίνωσή της η ΟΣΑΚ σημειώνει ότι «η υποχρεωτική εξέταση για τον COVID-19 σε ορισμένες ομάδες πολιτών όπως αυτές αναφέρονται στο σχετικό κατάλογο, έχει αποφασιστεί από την επιστημονική ομάδα του Υπουργείου Υγείας, με στόχο την προστασία των επαγγελματιών της υγείας και των ασθενών και σε ιατρικές πράξεις, οι οποίες δεν περιέχονται στον σχετικό κατάλογο, δεν καθίσταται αναγκαία η εξέταση για τον COVID-19».

Ως εκ τούτου, «ενημερώνονται οι ασθενείς ότι όταν τους ζητείται πριν από οποιαδήποτε εξέταση ή επέμβαση να εξεταστούν για τον κορωνοϊό, το κόστος της εξέτασης θα πρέπει να το επωμίζεται ο γιατρός ή το κέντρο που θα διενεργήσει την επέμβαση ή την ιατρική πράξη και σε καμιά περίπτωση το κόστος δεν πρέπει να το επιβαρύνεται ο ίδιος ο ασθενής».

Όπως αναφέρει η ΟΣΑΚ «είναι γνωστό ότι πρόκειται για μια δαπανηρή εξέταση και συνεπώς για αρκετούς χρόνιους ασθενείς, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις λαμβάνουν επαναλαμβανόμενες θεραπείες, είναι αδύνατο να προσκομίζουν εξέταση για τον κορωνοϊό με δική τους οικονομική επιβάρυνση, ιδιαίτερα από τη στιγμή κατά την οποία αυτό δεν απαιτείται βάσει της απόφασης του Υπ. Υγείας».

Προσθέτει ότι «σε τέτοιες περιπτώσεις προέχει να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο ότι κανένας ασθενής δεν θα στερηθεί του δικαιώματος της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας λόγω της αδυναμίας του να καλύψει το κόστος της εξέτασης για τον COVID-19».