Κερδισμένη βγήκε η ηγεσία του ΔΗΣΥ από τη μαραθώνια συνεδρία του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου (ΠΓ) που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας. Παρά τις εισηγήσεις για την πραγματοποίηση ιδεολογικοπολιτικού συνεδρίου, η ηγεσία του ΔΗΣΥ κέρδισε τη μάχη υποσχόμενη μελέτη των όσων συζητήθηκαν. Όλα δείχνουν πως το ΠΓ λειτούργησε ως βαλβίδα εκτόνωσης πίεσης για τον Αβέρωφ Νεοφύτου που δηλώνει αισιόδοξος, αφού παρά τις φωνές για συνέδριο, διατηρεί πλήρη πρωτοβουλία κινήσεων. Χθες μιλώντας στον «Άστρα», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, ξεκαθάρισε πως στις αποφάσεις του ΠΓ δεν περιλαμβάνεται κανένα συνέδριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που έχει αποφασιστεί είναι η μελέτη των αποτελεσμάτων από ομάδα τεχνοκρατών (πιθανότατα επικοινωνιολόγων), η πολιτική ανάλυση από επιτροπή υπό τον πρώην ευρωβουλευτή Παναγιώτη Δημητρίου και τέλος η κωδικοποίηση των όσων λέχθηκαν στο ΠΓ μαζί με τις συνεδρίες των διευρυμένων Επαρχιακών Επιτροπών στις επόμενες μέρες. Επομένως, ο Αβέρωφ Νεοφύτου χειρίζεται τη διαδικασία και τις εξελίξεις. Στη συνεδρία του ΠΓ εκτός από τον πρώην Υπουργό Υγείας, Γιώργο Παμπορίδη, ο οποίος ζήτησε συνδυασμό ενός εκλογικού και ιδεολογικοπολιτικού συνεδρίου, όλοι οι υπόλοιποι ομιλητές που έκαναν λόγο για ανάγκη ιδεολογικού συνεδρίου (και όχι εκλογικού), ανήκουν στις φιλελεύθερες τάσεις του κόμματος: Γιώργος Παμπορίδης, Ξένια Κωνσταντίνου, Μιχάλης Σοφοκλέους.

Ωστόσο δεν έλειψαν οι φωνές που επέμεναν πως δεν τίθεται θέμα ταυτότητας του κόμματος ή που θεωρούν πως το μέλλον του ανήκει στη «δεξιά». «Δεν υπάρχει αμφισβήτηση της ταυτότητας», δήλωσε χθες και ο ίδιος ο Αβέρωφ που επίσης απάντησε αρνητικά για την ανάγκη διεξαγωγής συνεδρίου. Ακόμη αξίζει να σημειωθεί η αναφορά του εκπροσώπου του ΔΗΣΥ ότι θα πρέπει να αξιολογήσουν εκ νέου τις θέσεις του κόμματος για το Κυπριακό. Στο ζήτημα αυτό είχε ασκηθεί έντονη κριτική όσον αφορά την προεκλογική εθνικιστική στροφή. Ακόμη και ο ίδιος ο κ. Δημητρίου στην ομιλία του το βράδυ της Δευτέρας τόνισε την ανάγκη εμφανούς διαφοροποίησης του ΔΗΣΥ από το ΕΛΑΜ.

Πέρα όμως από γενικές διατυπώσεις ανέθεσαν την «κωδικοποίηση» των θέσεων του ΔΗΣΥ για το Κυπριακό στον Ιωάννη Κασουλίδη. Εκτός από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, κρίσιμη μετεκλογική συνεδρία για το αποτέλεσμα των εκλογών είχε και Κεντρική Επιτροπή του κινήματος Οικολόγοι. Η ΚΕ συνεδρίασε την Κυριακή για να μελετήσει τα ζητήματα της αποτυχίας στις Ευρωεκλογές, ενώ σύμφωνα και με δημόσιες δηλώσεις του Γιώργου Περδίκη θα γινόταν συζήτηση και για το ζήτημα της ηγεσίας του Κινήματος. Λόγω της σοβαρότητας της συζήτησης αποφασίστηκε όπως τα ζητήματα ηγεσίας και μελλοντικών κινήσεων συζητηθούν σε επόμενη συνεδρία εντός μηνός. Παράλληλα στην Αλληλεγγύη, η πρόεδρος του κινήματος, Ελένη Θεοχάρους, έθεσε την Παρασκευή την παραίτησή της ενώπιον της Πολιτικής Επιτροπής. Η παραίτηση δεν έγινε αποδεκτή, ανέφερε ο βουλευτής του κόμματος Μιχάλης Γιωργάλλας. Τόνισε πως σε περίπου ένα χρόνο θα υπάρχει εκλογικό συνέδριο.

Παλμύρης Δημήτρης