Διευρύνει τις συνεργασίες και δράσεις του το ΣΥΛ

Συμμετοχή σε ευρωπαϊκό έργο για την ποιότητα του πόσιμου νερού και συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για το έργο «Water Futures»

Ακολουθώντας τις απαιτήσεις της νέας εποχής και ανταποκρινόμενο στην αναγκαιότητα εφαρμογής της τεχνολογίας, το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού συνεχίζει να διευρύνει τους ορίζοντες δραστηριοτήτων του μέσα από συνεργασίες με άλλους φορείς εντός και εκτός Κύπρου, προωθώντας παράλληλα σειρά πρωτοποριακών δράσεων.

Απώτερος στόχος αυτών των πρωτοβουλιών είναι η διεύρυνση των τομέων αξιοποίησης του νερού, η ουσιαστική αναβάθμιση και καλύτερη και αμεσότερη προσφορά ποσοτικών και ποιοτικών υπηρεσιών προς τον κόσμο της Λεμεσού. Στα πλαίσια αυτών των πρωτοβουλιών και δράσεων, το ΣΥΛ προχώρησε τις τελευταίες μέρες σε δύο ακόμα σημαντικές συμμετοχές σε έργα ευρωπαϊκής εμβέλειας και συνεργασίες με ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Ειδικότερα, στην εναρκτήρια συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου IntoDBP, αντικείμενο του οποίου είναι η διερεύνηση του θέματος του σχηματισμού παραπροϊόντων της χλωρίωσης που επηρεάζουν την ποιότητα του νερού στις ανεπτυγμένες χώρες, το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας συμμετείχε με αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον δήμαρχο Μέσα Γειτονιάς και μέλος του ΣΥΛ, Δώρο Αντωνίου, την προϊστάμενη Τεχνικών Υπηρεσιών Νατάσα Νεοκλέους, τον τεχνικό επιθεωρητή του Συμβουλίου Σολωμό Χαραλάμπους και τη λειτουργό Λογιστηρίου Ειρήνη Μιλτιάδους.

Το έργο θα έχει διάρκεια 4 χρόνων και αναμένεται πως οι καταναλωτές θα επωφεληθούν μέσα από αυτό με περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας νερού που τους παρέχεται.  Το συνολικό ποσό που θα διοχετευθεί στην Κύπρο μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ανέρχεται στις 850.000 περίπου ευρώ. Στο ίδιο έργο συμμετέχουν 16 Οργανισμοί από 9 διαφορετικές χώρες. Από την Κύπρο, εκτός από το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού συμμετέχουν επίσης 4 Τμήματα / Ερευνητικά Κέντρα του Πανεπιστημίου Κύπρου και η εταιρεία S.K. Euromarket.

Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού με αντιπροσωπεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στα πλαίσια της συνεργασίας προώθησης του Ευρωπαϊκού Έργου ERC – «Water Futures», το οποίο στοχεύει να αναπτύξει μια βάση για το σχεδιασμό έξυπνων συστημάτων νερού (smart water systems), τα οποία να παρέχουν ένα πλαίσιο για λήψη αποφάσεων αναφορικά με την κατανομή πόρων και την ανάπτυξη σε συστήματα υποδομής πόσιμου νερού.

Κατά τη συνάντηση εξετάστηκε πώς το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού θα μπορούσε να συμβάλει και ταυτόχρονα να βοηθηθεί με την εμπλοκή του στο συγκεκριμένο έργο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε θέματα κατανομής πόρων για τα έργα που προγραμματίζει να εκτελέσει ένας οργανισμός νερού. Επικεφαλής της ελλαδικής αντιπροσωπείας ήταν η καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη που εξειδικεύεται στο πώς οι Οικονομικές και Κοινωνικές Επιστήμες μπορούν να βοηθήσουν στον Τομέα του Νερού. Στη συνάντηση παρέστηκε και εκπρόσωπος του Ερευνητικού Κέντρου ΚΟΙΟΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου, με το οποίο έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας το ΣΥΛ.

Η στόχευση των έργων, όπως διευκρινίζεται από το ΣΥΛ, γίνεται λαμβάνοντας υπόψη την αειφόρο διαχείριση των υδάτινων πόρων που αφορά στη χρηματοοικονομική αειφορία του οργανισμού νερού, την περιβαλλοντική αειφορία και την κοινωνική αειφορία των καταναλωτών.

Να σημειωθεί ότι η συνεργασία μεταξύ του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στοχεύει στην εφαρμογή μοντέλων τα οποία έχει αναπτύξει η ομάδα του Πανεπιστημίου και αφορούν στη βέλτιστη διεπιστημονική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Επίσης, συζητήθηκε το πώς η τιμολογιακή πολιτική μπορεί να επηρεάσει την καταναλωτική συμπεριφορά των πελατών του ΣΥΛ, για να επιτύχει τη βέλτιστη διαχείριση του νερού με βάση τόσο την Οδηγία – Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το νερό όσο και τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης που περιλαμβάνονται στην Agenda 2030 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Εταίροι του ευρωπαϊκού έργου «Water Futures» είναι το Κέντρο για Έρευνα και Καινοτομία ΚΟΙΟΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Bielefeld (Γερμανία), το KWR Water Research Institute (Ολλανδία) και το Πανεπιστήμιο Exeter (Ηνωμένο Βασίλειο).

Πέραν των πιο πάνω, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας προχώρησε στη υπογραφή συμφωνίας για την τοποθέτηση αγωγού για την υδροδότηση περιοχών στα δυτικά της Λεμεσού.

Το σχετικό συμβόλαιο υπογράφτηκε με την εταιρεία CYFIELD CONSTRUCTION – CYFIELD ENGINEERING J.V. Το έργο που θα στοιχίσει 5,3 εκ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 15 μήνες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy