Διεύρυνση της συνεργασίας Τ/κ – ΕΕ ζήτησε από τον Μάριο Νάβα ο Ερσίν Τατάρ

Την θέση του για διεύρυνση της συνεργασίας και των αμοιβαίων σχέσεων των Τ/κ με την ΕΕ, μετέφερε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ στον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, Μάριο Νάβα με τον οποίο είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι στην συνομιλία που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο κ. Τατάρ συνοδευόταν από την διαπραγματευτική του ομάδα στο Κυπριακό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Τατάρ είπε στον κ. Νάβα ότι το κλειδί για τη σταθερότητα στο νησί και την περιοχή είναι η συνεργασία σε διαφορετικούς τομείς και πως το Κυπριακό δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη των σχέσεων των «δύο λαών» στην Κύπρο.

Είναι σημαντικό, συνέχισε, η ΕΕ να αποφεύγει τον οποιοδήποτε διαχωρισμό έναντι των Τ/κ και πρόσθεσε ότι πρέπει να επιδεικνύεται σεβασμός στις ευαισθησίες τους όσον αφορά την πολιτική ισορροπία των «μητέρων πατρίδων».

Ο κ. Τατάρ εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα των Τ/κ για συνεργασία με την ΕΕ σε τομείς όπως το περιβάλλον, το έγκλημα και η υγεία ώστε να αναπτυχθεί η υποδομή των Τ/κ. «Είμαστε ένα μικρό νησί και ο βορράς δεν μπορεί να αγνοηθεί. Δεν είμαστε μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είμαστε ένα ξεχωριστό κράτος. Στο βορρά υπάρχει ένας ξεχωριστά κυρίαρχος λαός», υποστήριξε.

Αναφέροντας ότι θα είναι ευκολότερο να επιτευχθεί συμφωνία στην Κύπρο με το αίσθημα εμπιστοσύνης των Τουρκοκυπρίων προς την ΕΕ, πρόσθεσε ότι αυτή η εμπιστοσύνη μπορεί να επιτευχθεί «με μια βιώσιμη θέση συνεργασίας».  Επανέλαβε δε την θέση του ότι μια ρεαλιστική συμφωνία στην Κύπρο είναι αυτή που βασίζεται στην ισότητα των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Νάβα ανέφερε στον κ. Τατάρ ότι στο τέλος Ιανουαρίου θα επισκεφθεί την Κύπρο.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.