Διευθυντής χωρίς αναγνωρισμένο πτυχίο και …άλλα βολέματα στον Οργανισμό Στέγης

Κατατάχθηκε 11ος στις γραπτές εξετάσεις, αλλά πήρε τη θέση

 

Περίπτωση διευθυντή με μη αναγνωρισμένο πτυχίο καθώς και δεκάδες άλλα βολέματα εντόπισε η Ελεγκτική Υπηρεσία και στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης.

Σύμφωνα με έκθεση, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο συγκεκριμένος διευθυντής προσλήφθηκε το 2017, παρά το γεγονός ότι το Διοικητικό Όργανο του Οργανισμού γνώριζε ότι «τα πτυχία ελληνικών ιδιωτικών πανεπιστημίων (τα οποία κατέχει) δεν αναγνωρίζονται από την Ελληνική Κυβέρνηση» και ως εκ τούτου δεν μπορούν να αναγνωριστούν ούτε από το ΚΥΣΑΤΣ.

Σημειώνεται μάλιστα ότι στη γραπτή εξέταση κατατάχθηκε ενδέκατος, αλλά βρέθηκε στην πρώτη θέση επειδή κατατάχθηκε δεύτερος στην προφορική συνέντευξη και αποσύρθηκε ο πρώτος. Ακόμη, επισημαίνεται ότι το 2019 το Διοικητικό Όργανο του Οργανισμού προχώρησε στη μονιμοποίησή του, επειδή συμπληρώθηκε η διετής περίοδος δοκιμασίας του και «λαμβάνοντας υπόψη τις θετικές αξιολογήσεις του στο διάστημα εργοδότησής του και το γεγονός ότι κατέχει τίτλο MBA, καθώς και Πιστοποιητικό Banking και συμφώνησε ότι, σε περίπτωση που προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα στο μέλλον, το ΔΟ ίσως κληθεί να ακυρώσει την απόφασή του».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία επισημαίνει ότι «ο Οργανισμός θα έπρεπε να αποταθεί για νομική συμβουλή σχετικά με την πιθανή αποδέσμευση του διευθυντή, δεδομένου του ότι ήταν σε γνώση του υποψηφίου ότι το πτυχίο του δεν ήταν αναγνωρισμένο». Αναφέρεται επίσης ότι το ΚΥΣΑΤΣ έχει εκφράσει τη θέση ότι «πτυχίο που δεν αναγνωρίζεται στη χώρα στην οποία εκδίδεται, δεν μπορεί να αναγνωριστεί ούτε από το ΚΥΣΑΤΣ και κατά συνέπεια ούτε και ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών αναγνωρίζεται. Ως εκ τούτου», προστίθεται στην έκθεση, «η πρόσληψη του διευθυντή βασίζεται σε μη αναγνωρισμένο πτυχίο».

Σημειώνεται ότι ο ΓΔ του ΟΧΣ ενημέρωσε την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι θα ζητηθεί από τον διευθυντή να προσκομίσει το σχετικό πιστοποιητικό αναγνώρισης από το ΚΥΣΑΤΣ. Ανέφερε επίσης ότι ο Οργανισμός έχει βελτιώσει σημαντικά την όλη διαδικασία προσλήψεων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η πιστοποίηση των τίτλων σπουδών σε σχέση με τις απαιτήσεις του Σχεδίου Υπηρεσίας και να αποφεύγονται ανάλογα λάθη που δημιούργησαν εκ των υστέρων την ανάγκη λήψης από το ΔΟ δύσκολων αποφάσεων.

Εν τω μεταξύ, η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει εντοπίσει δεκάδες πιθανά βολέματα προσώπων τα οποία «δεν πληρούσαν τα κριτήρια». Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι το 2019 υπήρχαν σε ισχύ για διάφορα χρονικά διαστήματα συμφωνίες για αγορά υπηρεσιών με 127 άτομα, σε σύγκριση με 66 άτομα το 2018. Αναφέρεται μάλιστα ότι «έγινε αναθεώρηση των ελάχιστων προσόντων που απαιτούνταν προς τα κάτω» χωρίς να δοθούν ικανοποιητικές εξηγήσεις, «γεγονός που δημιουργεί υπόνοιες για πιθανή φωτογράφιση υποψηφίου/ων».

ΜΕΔ: Σε πλατφόρμα διαχείρισης από τον Σεπτέμβριο

Σε μια άλλη εξέλιξη, στην έκθεση αναφέρεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία για την επιλογή του εξωτερικού συνεργάτη, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση μεγάλου μέρους των ΜΕΔ από τον Σεπτέμβριο του 2021. Αναφέρεται επίσης ότι κατά την 31.12.2019 οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις ανέρχονταν σε 292 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούσαν στο 33,2% του συνόλου των δανείων.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy