Διευθυντής ΟΑΥ- Ανδρέας Παπακωνσταντίνου: Ό,τι κτίζουμε εντός ΓεΣΥ αποτελεί πραγματική επένδυση

  • Μεγάλη η ευθύνη του ΟΑΥ να παρακολουθεί και να διορθώνει ό,τι χρειάζεται
  • Προσπαθούμε να ωθήσουμε τα νοσηλευτήριά μας να ανεβάσουν ακόμη παραπάνω την ποιότητα, ώστε να επωφεληθούν οι ασθενείς μας
  • Τη μεγαλύτερη ευθύνη για εξεύρεση λύσεων σε σχέση με τα καινοτόμα φάρμακα την έχει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας
  • Ναι μεν θέλουμε τη λειτουργία ιδιωτικών ΤΑΕΠ, αλλά δεν επιθυμούμε να υπάρξει υπερπροσφορά Και σε αυτό το ζήτημα γίνονται προσεκτικές κινήσεις

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για να μπορεί να λειτουργεί το Γενικό Σύστημα Υγείας απρόσκοπτα. Ένας ρόλος δύσκολος, αφού κάθε φορά θα πρέπει να βρίσκεται εκείνος ο μαγικός τρόπος ώστε να μένουν ικανοποιημένοι ασθενείς από τη μια και πάροχοι ιατρικών υπηρεσιών από την άλλη.

Όπως δηλώνει ο διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, χρειάζεται υπομονή, αφού ακόμη υπάρχουν πολλά να γίνουν. Βέβαια, όσα σήμερα κτίζονται εντός ΓεΣΥ, θα παραμείνουν ως κληρονομιά για το Σύστημα και όσους επωφελούνται από αυτό για τις επόμενες δεκαετίες. Ο ΟΑΥ έχει την ευθύνη να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να προβαίνει σε διορθωτικές κινήσεις εκεί και όπου χρειάζεται.

 

Συνέντευξη στην  Ελένη Κωνσταντίνου

Κύριε Παπακωνσταντίνου, να ξεκινήσουμε από την πρόσφατη αλλαγή στην οποία έχει προχωρήσει ο ΟΑΥ, να μπορούν οι ασθενείς να βαθμολογούν τα νοσηλευτήρια και η αξιολόγηση  να προσμετρά στην αποζημίωση που θα λαμβάνουν. Είναι ένα από τα μέτρα που έχετε λάβει και αφορούν την ποιοτική αναβάθμιση που θέλετε να πετύχετε;

Όλα τα νοσηλευτήρια θα έχουν πολλαπλασιαστή που επηρεάζει την αμοιβή ανά πράξη για κάθε νοσηλευτήριο. Θα ξεκινούν με τον ίδιο πολλαπλασιαστή και θα έχουν τη δυνατότητα βάσει ποιοτικών κριτηρίων να αυξάνουν την αμοιβή τους κατά 25%. Ένα κομμάτι από αυτό το 25% αφορά τις απαντήσεις τις οποίες θα δίνει ο ασθενής, οι οποίες κυρίως θα αφορούν το ξενοδοχειακό κομμάτι, όχι το ιατρικό. Για παράδειγμα, για τη διαμονή, για την καθαριότητα, τη συμπεριφορά του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού. Για πρώτη φορά δίνουμε στην πράξη φωνή στον ασθενή, δίνοντας τη δυνατότητα να μπορεί να επηρεάζει άμεσα την αμοιβή του νοσηλευτηρίου που του παρείχε υπηρεσίες. Βέβαια, τα ποιοτικά κριτήρια δεν περιορίζονται μόνο στο ερωτηματολόγιο. Ένα επίσης πολύ σημαντικό ζήτημα, το οποίο κάποιες φορές δεν λαμβάνει τη δέουσα σημασία, είναι η διαπίστευση των νοσηλευτηρίων μας. Πιστεύω θα βοηθήσει ουσιαστικά τα νοσηλευτήριά μας, αφού εφαρμόζοντας διαδικασίες αποφεύγονται τα λάθη, είτε αφορά το ξενοδοχειακό κομμάτι είτε και το ιατρικό. Εμείς ως Οργανισμός αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να ωθήσουμε τα νοσηλευτήριά μας να ανεβάσουν ακόμη παραπάνω την ποιότητα, ώστε να επωφεληθούν οι ασθενείς μας.

 

Η εξαγορά ιδιωτικών νοσηλευτηρίων από πλευράς ταμείων σάς ανησυχεί;

Το ΓεΣΥ έχει δημιουργήσει πολλές δυναμικές που δεν υπήρχαν στο παλιό σύστημα. Δεν πρέπει να μας φοβίζει αυτό. Αυτές οι δυναμικές μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελος του ασθενούς, πρέπει όμως να τις παρακολουθούμε, δεν μπορεί να μείνουν ανεξέλεγκτες. Η έλευση σοβαρών ταμείων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας μπορεί, πέραν των κεφαλαίων, να φέρει εξειδικευμένη γνώση ιδιαίτερα όσον αφορά στην οργάνωση και διοίκηση των νοσηλευτηρίων. Από την άλλη, βέβαια, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί πώς αναπτύσσεται αυτό. Εάν προσπαθήσει ένα ταμείο να ελέγξει όλη την αγορά, σίγουρα δεν είναι κάτι που θέλουμε. Εμείς θέλουμε να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων καθώς και μια ισορροπία μεταξύ δημοσίου-ιδιωτικού. Προς το παρόν η έλευση ταμείων με την αγορά δυο νοσηλευτηρίων δεν βλέπω να προκαλεί πρόβλημα. Αντιθέτως, φαίνεται να υπάρχει μια σημαντική προσπάθεια αναβάθμισης των νοσηλευτηρίων.

 

Σε σχέση με τα καινοτόμα φάρμακα υπήρξαν πρόσφατα φωνές από πλευράς ασθενών για ταλαιπωρία στην προμήθειά τους…

Τα φάρμακα αυτά μπορούν να τα πάρουν οι ασθενείς είτε από τα φαρμακεία του ΟΚΥπΥ είτε από κάποια μεγάλα νοσηλευτήρια, γιατί είναι πολύ ακριβά φάρμακα και θέλουν ειδική φύλαξη. Συνήθως στοιχίζουν κάποιες χιλιάδες ευρώ, οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να καταστρέφονται τέτοια φάρμακα για οποιοδήποτε λόγο.

Από την άλλη, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι κάποιοι ασθενείς ταλαιπωρούνται στην προσπάθειά τους να λάβουν κάθε μήνα αυτά τα φάρμακα. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του καθενός, άρα πρέπει να βρούμε λύσεις πρακτικές που να ευκολύνουν τη ζωή τους. Από τη στιγμή που για αυτούς τους συμπατριώτες μας η λήψη φαρμάκου αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς τους, θα πρέπει να βρούμε τρόπο να λαμβάνουν τα φάρμακά τους με τον ταχύτερο και λιγότερο επώδυνο τρόπο.

Τη μεγαλύτερη ευθύνη για εξεύρεση λύσεων την έχει ο ΟΑΥ, ο οποίος σε συνεννόηση με τους οργανωμένους ασθενείς θα πρέπει να λάβει εξατομικευμένα μέτρα ειδικά για τους χρόνιους ασθενείς.

 

 

Σε σχέση με τα ΤΑΕΠ ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, πώς προχωρεί ο ΟΑΥ;

Προχωρούμε αποφασιστικά. Έχουμε καταλήξει με το Απολλώνειο στη Λευκωσία, στη Λεμεσό λειτουργεί ήδη το Mediterranean και υπάρχει προοπτική και για την Πολυκλινική Υγεία εφόσον ενταχθεί στο ΓεΣΥ. Είχαμε πρόσφατα συνάντηση μαζί τους και φαίνεται ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο να υπάρξει και σε αυτή την περίπτωση θετική κατάληξη. Στην Πάφο υπάρχει υποδομή από το νοσηλευτήριο Ευαγγελισμός, εάν θελήσει να λειτουργήσει ΤΑΕΠ. Στη Λάρνακα λειτουργεί ΤΑΕΠ εκτός ΓεΣΥ από νοσηλευτήριο του ΓεΣΥ, θα συζητήσουμε και μαζί τους. Και σε αυτό το ζήτημα γίνονται προσεκτικές κινήσεις, γιατί ναι μεν θέλουμε τη λειτουργία ιδιωτικών ΤΑΕΠ, αλλά δεν επιθυμούμε να υπάρξει υπερπροσφορά.

 

Σε πρόσφατες αναφορές της η Υπουργός Υγείας είχε πει ότι παραχωρήθηκαν μεγάλα οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς και αφέθηκαν πίσω η ποιότητα και οι εσωτερικοί έλεγχοι του ΓεΣΥ. Έτσι είναι;

Όταν ξεκινούσαμε το ΓεΣΥ, η μεγαλύτερη έγνοια ήταν να διασφαλίσουμε τη συμμετοχή των παρόχων στο Σύστημα. Είναι αλήθεια ότι επικεντρωθήκαμε στα οικονομικά θέματα, όπως ήταν φυσιολογικό. Δεν μιλήσαμε τότε ιδιαίτερα για την ποιότητα, αλλά για τα οικονομικά. Άλλωστε το ΓεΣΥ αντικατέστησε ένα σύστημα στο οποίο υπήρξε ανυπαρξία πρωτοκόλλων, κατευθυντήριων οδηγιών κ.ά. Δεν υπήρχε η βάση και η υποδομή για να αναπτυχθούν ουσιαστικές συζητήσεις για τα θέματα ποιότητας. Το ΓεΣΥ κλήθηκε να διαχειριστεί την όλη κατάσταση και να κτίσει σχεδόν από το μηδέν. Πλέον στο ΓεΣΥ έχουμε διασφαλίσει πολύ υψηλό ποσοστό συμμετοχής των παρόχων, οπότε αρχίσαμε να κτίζουμε και σε θέματα ποιότητας. Σημαντικό είναι πως τώρα ό,τι κτίζουμε εντός ΓεΣΥ αποτελεί πραγματική επένδυση, αφού όλα αυτά θα μείνουν και για τις επόμενες γενιές.

 

Ποιες αλλαγές βρίσκονται σήμερα ενώπιον του ΟΑΥ;

Εδώ και λίγες μέρες λειτουργεί η κατηγοριοποίηση των ασθενών μέσα στο ΓεΣΥ. Αρχή έγινε με τους καρκινοπαθείς, θαλασσαιμικούς και άτομα με υπερλιπιδαιμία, ενώ στη συνέχεια θα προστεθούν και άλλες κατηγορίες. Οι ιατροί θα μπορούν μέσω του συστήματος πληροφορικής να εντοπίσουν πολύ εύκολα τους ασθενείς τους που εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες, ώστε να προσαρμόσουν αναλόγως τη διαχείρισή τους. Σε δεύτερο στάδιο θα προχωρήσουμε με ειδικές πολιτικές για αυτούς τους ασθενείς. Για παράδειγμα, θα προχωρήσουμε με εξαιρέσεις για τους καρκινοπαθείς σε ό,τι αφορά τα παραπεμπτικά από τον Π.Ι. για επίσκεψη σε ογκολόγο. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτό, αφού μέσω των εξατομικευμένων ρυθμίσεων θα διευκολύνουμε τους ασθενείς μας.

 

Κλείνοντας, τι είναι αυτό που κρατάτε αυτά τα 4 χρόνια εφαρμογής του ΓεΣΥ;

Παρόλο που από τη μια θέλουμε οφείλουμε να κινηθούμε με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς, εντούτοις υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ο τομέας της Υγείας απαιτεί υπομονή. Για παράδειγμα, στο σχεδιασμό του ΓεΣΥ επενδύσαμε στο θεσμό του Προσωπικού Ιατρού. Εάν αυτός ο θεσμός κριθεί μεμονωμένα και αποσπασματικά, τότε ίσως εξαχθούν λανθασμένα συμπεράσματα. Εμείς παρακολουθούμε συνεχώς τους δείκτες και βλέπουμε ότι υπάρχει βελτίωση. Αυτό μας δίνει την αισιοδοξία και την πεποίθηση ότι θα φτάσουμε σταδιακά σε πολύ καλύτερο σημείο. Έχουμε όμως ακόμη απόσταση να διανύσουμε. Σημαντικό είναι ότι στην πορεία από την αρχή μέχρι σήμερα υπάρχει μια σταθερή βελτίωση σε όλα τα επίπεδα από θέματα που έχουν να κάνουν με το λογισμικό, τους παρόχους, τη γεωγραφική κάλυψη, το θεσμό των προσωπικών ιατρών. Χρειάζεται υπομονή, αφού το αντίθετο, δηλαδή η ανυπομονησία, μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί ότι ως ΟΑΥ έχουμε μεγάλη ευθύνη να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να προβαίνουμε σε διορθωτικές κινήσεις εκεί και όπου χρειάζεται.

 

Καταστροφικό να μείνουν εκτός ανταγωνισμού τα δημόσια νοσηλευτήρια  

Κατά καιρούς ακούγεται η άποψη πως τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ θα έπρεπε να μείνουν εκτός ανταγωνισμού, αφού είναι άλλος ο ρόλος του δημοσίου, μια προσέγγιση με την οποία δεν συμφωνεί ο διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.

«Δεν συμφωνώ καθόλου, κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό. Το μοντέλο αυτό θα οδηγήσει κατά την άποψή μου σε σίγουρο μαρασμό των δημοσίων νοσηλευτηρίων, αφού θα δοθεί αδίκως το μήνυμα ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια από μόνα τους δεν μπορούν να αντέξουν τον ανταγωνισμό και ότι αποτελούν δεύτερης κατηγορίας νοσηλευτήρια. Επίσης, τέτοια κίνηση -και το γεγονός ότι πιθανώς θα αμείβονται από το κρατικό ταμείο- ενδέχεται να προκαλέσει χαλάρωση όσον αφορά στην ανάγκη συγκράτησης του κόστους λειτουργίας τους.

Με την εφαρμογή του ΓεΣΥ έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ανταγωνισμού με τον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχει η πίεση να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους, για να επιλέγονται από τους ασθενείς ώστε να έχουν εισοδήματα.

Εμείς ως Οργανισμός οφείλουμε να κρατάμε ίσες αποστάσεις μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, από την άλλη όμως αναγνωρίζουμε σε λογικά πλαίσια κάποιες ιδιαιτερότητες που έχουν τα δημόσια νοσηλευτήρια».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy