Διίστανται οι απόψεις για εργοδότηση ξένων φοιτητών

Το θέμα εργοδότησης φοιτητών από τρίτες χώρες σε θέσεις εργασίας της Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας ήγειραν τον περασμένο μήνα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου οι οργανώσεις των ξενοδόχων προς απάμβλυνση, όπως υποστηρίζουν, του προβλήματος εξεύρεσης εργασίας στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Μάλιστα, είχε προκληθεί ένταση μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΥΞΕ Χάρη Λοϊζίδη και του Υπουργείου Εργασίας όταν αυτό ξεκαθάρισε προς τους εργοδότες της ξενοδοχειακής βιομηχανίας ότι προέχει η εξεύρεση λύσεων από τον κατάλογο των ανέργων και η συνομολόγηση της συλλογικής σύμβασης στον κλάδο.

Για το θέμα φαίνεται να διίστανται οι απόψεις και σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Απαντώντας σε ερώτηση της «Χαραυγής» κατά πόσον συνάδει με τον κλάδο σπουδών τους η άσκηση οικονομικής δραστηριότητας για την οποία εξασφαλίζουν άδεια οι φοιτητές τρίτων χωρών, ο πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων και πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, δρ Γιώργος Δημοσθένους, απάντησε ότι συχνά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό.

«Ένας νέος φοιτητής, ιδιαίτερα από φτωχότερες χώρες, συχνά χρειάζεται να συμπληρώνει τα εισοδήματά του με εργασία μερικής απασχόλησης. Αυτό δεν κάναμε και οι περισσότεροι από εμάς όταν σπουδάζαμε;» σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι το είδος εργασίας δεν είναι τόσο σημαντικό.

Ταυτόχρονα ανέφερε ότι η σχετική νομοθεσία που πρόσφατα άλλαξε κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, κατά τη γνώμη του. Διευρύνθηκαν οι δυνατότητες εργασίας κατά τη διάρκεια της φοίτησης και δίνεται η δυνατότητα σε απόφοιτους μεταπτυχιακών προγραμμάτων να εξασφαλίσουν εργασία μέχρι 12 μήνες σε τομέα σχετικό με τον κλάδο σπουδών τους, σημείωσε.

Από την άλλη ο δρ Μάριος Αμερικάνος, αντιπρόεδρος των Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΑΣΙΣΤΕ), ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι ζητήθηκε πολλές φορές η οικονομική δραστηριότητα να συνάδει με τους κλάδους σπουδών των φοιτητών τρίτων χωρών, το οποίο χαρακτήρισε πολύ σημαντικό.

Το Υπουργείο Εργασίας δεν θέλει να επεκτείνει τους τομείς όπου απασχολούνται οι φοιτητές, συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι σε παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Υπουργείο Παιδείας από εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο γενικότερα, το πρώτο σημείο που επισημάνθηκε ήταν η επέκταση των τομέων για άσκηση οικονομικής δραστηριότητας.

Επειδή οι φοιτητές χρειάζεται να μπορούν να εργάζονται στον τομέα στον οποίο φοιτούν, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και ακόμα και μετά την αποφοίτηση, συμπλήρωσε.

Άννα Μισιαούλη

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy