Διίστανται οι απόψεις για την μεταρρύθμιση της Τ.Α. – Τι λένε Δήμαρχοι – Κοινοτάρχες

Απογοητευμένος από τη συγχώνευση της Δερύνειας με Παραλίμνι, Αγία Νάπα και Σωτήρα εξέφρασε ο δήμαρχος της Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ διερωτήθηκε γιατί η Δερύνεια να στρέψει το βλέμμα της προς τους τουριστικούς δήμους και όχι προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Πρόσθεσε ότι έχουν λίγα τουριστικά χαρακτηριστικά με τους τουριστικούς δήμους. Ξεκαθάρισε ότι δε θα επιτρέψουν να τους αφήσουν να καθαρίζουν την νεκρή ζώνη και άλλοι να κτίζουν ξενοδοχεία και να πλουτίζουν. Πρόσθεσε ότι η συγχώνευση έγινε για να κλείσουν στόματα και ικανοποιηθούν κάποιοι αλλά όχι η Δερύνεια. Είπε ακόμα ότι κάποιοι ησύχασαν τώρα και θα φωνάξουν οι Δερυνειώτες.

Ο κ. Καραγιάννης είπε ότι η πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών για την ΤοπικήΑυτοδιοίκηση θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρία του δημοτικού συμβουλίου.

 

Κοινοτάρχης Αλάμπρας – Αχιλλέας Μαλαχουρίδης

Ήταν επιλογή τους να γίνει η συνένωση του Δήμου Ιδαλίου με τις κοινότητες Αλάμπρας, Λυμπιών, Νήσου, Πέρα Χωρίου και Ποταμιάς, γιατί εδώ και χρόνια πολεοδομικά υπάρχει το σχέδιο ανάπτυξης ανέφερε ο κοινοτάρχης της Αλάμπρας Αχιλλέας Μαλαχουρίδης.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ εξέφρασε την άποψη ότι θα πετύχει η Τοπική μεταρρύθμιση από τη στιγμή που υπάρχει άμεση επαφή μεταξύ των κοινοτήτων αλλά και τον κόσμο. Πρόσθεσε ότι με την συνίδρυση ενός νέου δήμου θα αναπτυχθεί η περιοχή ενώ θα παρέχονται σωστά οι υπηρεσίες προς τον πολίτη. Επίσης, ο κ. Μαλαχουρίδης τόνισε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να ξεκινήσει σωστά η νέα μεταρρύθμιση για να την αγκαλιάσει ο πολίτης. Πρόσθεσε ότι η μεταβατική περίοδος θα δώσει περισσότερο χρόνο για καλύτερο σχεδιασμό.

 

Κοινοτάρχης Κιτίου – Σάββας Τταντής

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο κοινοτάρχης Κιτίου Σάββας Τταντής.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ωστόσο ότι ήταν έκπληξη η συγχώνευση Μενεού-Δρομολαξιάς με Κίτι, Περβόλια και Τερσεφάνου. Πρόσθεσε ότι τα θετικά στοιχεία που θα προκύψουν από τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι περισσότερα από τα αρνητικά. Πρόσθεσε ότι οι πολίτες θα έχουν μόνο όφελος από τη συγκεκριμένη συγχώνευση.

Ο κ. Τταντής είπε ότι θα συζητήσουν την πρόταση για την Τοπική μεταρρύθμιση με τις άλλες κοινότητες και το Δήμο Δρομολαξιάς καθώς όπως είπε θα υπάρχουν τώρα περισσότερες εξουσίες στο νέο Δήμο.

 

Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου – Μαρίνος Κυριάκου

Επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα επιτύχει η Τοπική Μεταρρύθμιση εξέφρασε ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου Μαρίνος Κυριάκου. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι με τις συμπλεγματοποιήσεις που θα γίνουν, δεν είναι εύκολο να υπάρχει η άμεση επαφή με τους δημότες. Πρόσθεσε ότι είναι πολλές οι αρμοδιότητες που θα αναλάβουν οι δήμοι με βάση το κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Ο κ. Κυριάκου σημείωσε ότι πρέπει όλοι να εργαστούν για να δουλέψει σωστά το νέο μοντέλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επίσης, ανέφερε ότι από τον περασμένο Ιανουάριο το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει ότι θα προτιμούσε ο Δήμος Αγίου Αθανασίου να συνενωθεί με το Δήμο Γερμασόγιας.

 

Δήμαρχος Στροβόλου – Ανδρέας Παπαχαραλάμπους

Ικανοποίηση για την πρόταση της κυβέρνησης που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση εξέφρασε ο Δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους κάνοντας λόγο για ριζοσπαστική μεταρρύθμιση.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ σημείωσε ότι θα είναι μητροπολιτικός ο δήμος που θα δημιουργηθεί. Πρόσθεσε ότι δεν είναι εύκολη η μετάβαση σε αυτά τα νέα μεγαλύτερα σχήματα σημειώνοντας ότι πρέπει να κάτσουν όλοι κάτω και να κτίσουν πάνω στην κυβερνητική πρόταση προκειμένου να δουλέψει η τοπική μεταρρύθμιση.

Ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε ότι στο δήμο Λευκωσίας θα υπάρχει ο εκλελεγμένος δήμαρχος, 5 αντιδήμαρχοι και 26 δημοτικοί σύμβουλοι. Έφερε ως παράδειγμα δημότη στην Έγκωμη ο οποίος θα συνεχίσει όπως είπε να έχει επαφή με τους τοπικούς εκλελεγμένους μέσω του αντιδημάρχου τους.

 

Δήμαρχος Γεροσκήπου – Μιχάλης Παυλίδης

Για εσκεμμένα λάθη από μελετητές που ενδεχομένως να παραπλάνησαν τον Υπουργό Εσωτερικών για τη γεωγραφική έκταση του Δήμου Γεροσκήπου έκανε λόγο στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο Δήμαρχος Μιχάλης Παυλίδης. Κατηγόρησε επίσης τον Υπουργό ότι συνεχίζει να διαστρεβλώνει την αλήθεια. Όπως εξήγησε, στη μελέτη καταγράφεται ότι η έκταση της Γεροσκήπου είναι 7,5 χιλιόμετρα αντί 15 που είναι. Πρόσθεσε ότι η Γεροσκήπου θεωρήθηκε ότι είναι φιλέτο και για αυτό συνενώθηκε με την Πάφο.

Ο κ. Παυλίδης τόνισε ότι εδώ και καιρό ζητούσαν από τον Υπουργό Εσωτερικών συνάντηση αλλά δεν είδαν ανταπόκριση και ούτε περίμεναν όπως είπε κάτι τέτοιο. Πρόσθεσε ότι η τελευταία τους ελπίδα για αλλαγές εναπόκειται στη Βουλή.

Επίσης, ο Δήμαρχος Γεροσκήπου τάχθηκε υπέρ της τοπικής μεταρρύθμισης, αλλά τόνισε ότι έπρεπε να προηγηθεί διαβούλευση με τα συμβούλια των δήμων και κοινοτήτων. Πρόσθεσε ότι ο Δήμος προτιμούσε να συνενωθεί με τις κοινότητες της ανατολικής Πάφου.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.