Διίστανται οι απόψεις για τη μεταστέγαση της Αρχιτεκτονικής Σχολής

Με σεβασμό στους υφιστάμενους χρήστες του σχολείου Φανερωμένης

Η μεταστέγαση της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στο κτίριο Φανερωμένης και το παράλληλο κλείσιμο των ιστορικών εκπαιδευτηρίων Φανερωμένης (Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου Φανερωμένης) υπήρξε η αφορμή για την εκδήλωση διαμαρτυριών από τους Συνδέσμους Γονέων και Κηδεμόνων των εκπαιδευτηρίων, αλλά και των ίδιων των παιδιών που φοιτούν σε αυτά. Έντονη διαφωνία για το γεγονός αυτό εξέφρασαν και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΠΟΕΔ προσκαλώντας τα εμπλεκόμενα μέρη σε διάλογο με στόχο την αναβάθμιση όλων των σχολικών μονάδων της περιοχής.

Ταυτόχρονα, τα οργανωμένα σύνολα που τάσσονται υπέρ της μεταστέγασης της Αρχιτεκτονικής Σχολής, αλλά και το Υπουργείο Παιδείας, τονίζουν ότι με την υλοποίησή της θα δημιουργηθούν θετικές προσδοκίες για αναζωογόνηση της παλιάς πόλης της Λευκωσίας προσελκύοντας φοιτητές, ακαδημαϊκούς και γενικότερα νέους ανθρώπους στην περιοχή.

Απόστολος Σκουρουπάτης: Παράτυπο το κλείσιμο των εκπαιδευτηρίων

«Η τροχοδρόμηση του κλεισίματος των τριών εκπαιδευτηρίων της Φανερωμένης είναι παράτυπη και παράνομη, καθώς για να κλείσει ένα σχολείο πρέπει να έχει κάτω από 15 μαθητές», ανέφερε σε δηλώσεις του στη «Χαραυγή» ο αντιπρόεδρος τη ΠΟΕΔ, Απόστολος Σκουρουπάτης.

Πρόσθεσε ότι τα σχολεία δίνουν ζωή στην περιοχή από τα παιδιά που φοιτούν στο δημοτικό και στο γυμνάσιο και πρέπει να αποτελούν μέρος της εξίσωσης για αναζωογόνηση της περιοχής.
Γνωστοποίησε ότι το δημοτικό έχει 61 μαθητές, το γυμνάσιο 58 και το νηπιαγωγείο 18, συνεπώς κανένα από αυτά τα σχολεία δεν πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να κλείσει ένα σχολείο.

Υπογράμμισε ότι η ΠΟΕΔ θα είχε διαφορετική άποψη εάν στα σχολεία αυτά φοιτούσαν 5-7 μαθητές και γινόταν παράλληλα προσπάθεια για δημιουργία ενός περιφερειακού σχολείου.
Ερωτηθείς ποιοι είναι οι λόγοι που η ΠΟΕΔ εναντιώνεται στο κλείσιμο των τριών εκπαιδευτηρίων, ο κ. Σκουρουπάτης απάντησε ότι ο βασικότερος λόγος είναι το γεγονός ότι ένα σχολείο αποτελεί βασικό πυλώνα για να παραμείνει ζωντανή μία τοπική κοινότητα.

Τόνισε ότι τα σχολεία της Φανερωμένης αποτελούν πρότυπο πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης και υγιούς απασχόλησης παιδιών, καθώς λειτουργούν και ως προαιρετικά απογευματινά σχολεία και επεσήμανε ότι κανένα άλλο σχολείο που βρίσκεται πλησίον της Φανερωμένης μπορεί να φιλοξενήσει τα παιδιά των τριών εκπαιδευτηρίων, καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές.

«Το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Κασσιανού δεν έχει το χώρο να φιλοξενήσει και άλλους μαθητές, καθώς είναι μικρές οι αίθουσες που έχει, ενώ το Δημοτικό Σχολείο Ελένειον έχει ήδη αυξημένο αριθμό μαθητών», εξήγησε.

Κωνσταντίνος Κωνσταντή: Η μετεγκατάσταση προσδίδει την απαραίτητη ζωντάνια

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντή, τόνισε ότι η μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Φανερωμένη είναι απόφαση σταθμός για να προσβλέπουμε σε μία ζωντανή ζωτική πόλη.
«Λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχει η Λευκωσία, δηλαδή μία διχοτομημένη πρωτεύουσα, όπου στο κέντρο της έχει μία σειρά από αναξιοποίητα κτίρια, η μετακίνηση της Αρχιτεκτονικής Σχολής στην περιοχή αυτή θα προσδώσει την απαραίτητη ζωντάνια», ανέφερε.

Υπογράμμισε ότι το ΕΤΕΚ τάσσεται υπέρ της μεταφοράς και άλλων πανεπιστημιακών σχολών στο ιστορικό κέντρο της πόλης, όπως η Σχολή Καλών Τεχνών, για να δοθεί απαιτούμενη ποιότητα ζωής.

Το ΕΤΕΚ, πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντή, τονίζει ότι πρέπει να εκμηδενιστεί η οποιαδήποτε αναστάτωση μπορεί να προκληθεί, είτε στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς, είτε ακόμη και στους γονείς. «Πρέπει να επιδειχθεί η ύψιστη ευαισθησία και ο μέγιστος σεβασμός για τη φοίτηση των παιδιών, αφενός για την εξυπηρέτηση της ομαλής τους φοίτησης και αφετέρου να μη διαταραχθεί η καθημερινότητα στο σύνολο των οικογενειών», εξήγησε και τόνισε ότι για να επιτευχθούν τα άνωθεν, θα πρέπει το κράτος να φροντίσει τα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία της Φανερωμένης να φιλοξενηθούν σε γειτονικά σχολεία και να ενισχυθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά και εάν προκύψει ανάγκη, να πλαισιωθεί η εκμάθησή τους με ειδικούς για την επανένταξή τους.

«Αυτά τα παιδιά που φοιτούν σήμερα στα σχολεία της Φανερωμένης μπορεί, ορισμένα από αυτά, να είναι οι αυριανοί φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής», πρόσθεσε.

Κωστής Πιτσιλλούδης

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.