Βουλή: Δικαίωμα για επίδομα ασθενείας και ανεργίας για άτομα άνω των 63 ετών – Απειλεί με αναπομπή ο ΔΗΣΥ

Ψηφίστηκε από τη Βουλή, αλλά ο ΔΗΣΥ απειλεί με αναπομπή

Στην επαναφορά του δικαιώματος για πρόσβαση στα επιδόματα ανεργίας και ασθενείας στα πρόσωπα τα οποία έχουν συμπληρώσει το 63ο έτος της ηλικίας τους, αλλά δεν έχουν λάβει θεσμοθετημένη σύνταξη, προχώρησε χθες η πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής. Παρά ταύτα, το θέμα παραμένει ανοικτό, αφού το κυβερνών ΔΗΣΥ απειλεί με αναπομπή των σχετικών νόμων από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Σημειώνεται ότι με την υφιστάμενη νομοθεσία όσοι συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος της ηλικίας τους χρεώνονται με πέναλτι 12%, ενώ όσοι παραμένουν χάνουν το δικαίωμα για πρόσβαση στα επιδόματα ασθενείας και ανεργίας. Επισημαίνεται επίσης ότι το Υπουργείο Εργασίας, υπό το βάρος των έντονων πιέσεων των κομμάτων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, κατέθεσε νομοσχέδιο για επαναφορά μόνο του δικαιώματος για πρόσβαση στο επίδομα ασθενείας. Μάλιστα, φρόντισε να βάλει προϋποθέσεις οι οποίες άφηναν εκτός σχεδόν όλους όσοι έχουν συμπληρώσει το 63ο έτος της ηλικίας τους, αλλά δεν έχουν λάβει θεσμοθετημένη σύνταξη. Ωστόσο, η Επιτροπή Εργασίας, μετά από εισήγηση του ΑΚΕΛ, προχώρησε στην αφαίρεση των πιο πάνω προϋποθέσεων, ενώ παράλληλα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ προχώρησε στην κατάθεση ξεχωριστής πρότασης νόμου για επαναφορά και του δικαιώματος για πρόσβαση στο απεργιακό επίδομα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Φακοντής, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επεσήμανε ότι το θέμα απασχόλησε επανειλημμένα την Επιτροπή τα τελευταία πέντε χρόνια. Επεσήμανε επίσης ότι παρά τις διαβεβαιώσεις της Υπουργού Εργασίας για ρύθμιση του θέματος, τελικά το νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε αφορούσε μόνο το επίδομα ασθενείας και αυτό υπό προϋποθέσεις.

Σημειώνεται ότι ο ΔΗΣΥ καταψήφισε τόσο το νομοσχέδιο όσο και την πρόταση νόμου. Μάλιστα, ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, απείλησε ευθέως ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα τα αναπέμψει και ισχυρίστηκε ότι είναι αντισυνταγματικά.

Φρένο στην ψευδοαπασχόληση

Εν τω μεταξύ, η Ολομέλεια της Βουλής προχώρησε στην αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε να μπει φρένο στην ψευδοαπασχόληση στην οποία υποχρεώνονται πολλοί εργαζόμενοι, όπως στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (ΚΙΕ), οι οποίοι εν μία νυκτί μετατράπηκαν σε αυτοεργοδοτούμενους. Σημειώνεται ωστόσο ότι το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα, αφού ο ΔΗΣΥ ισχυρίστηκε ότι και αυτό είναι αντισυνταγματικό.

Η αλλαγή της νομοθεσίας έγινε με πρόταση νόμου, η οποία κατατέθηκε από τους Γιώργο Λιλλήκα και Κωστή Ευσταθίου. Σημειώνεται ότι παρόμοια πρόταση η οποία είναι πιο ολοκληρωμένη κατατέθηκε και από το ΑΚΕΛ, ωστόσο επειδή δεν ολοκληρώθηκε η συζήτησή της αποφασίστηκε η ψήφιση της πρώτης πρότασης και η παραπομπή της δεύτερης στην επόμενη Βουλή.

Ο Α. Φακοντής κατήγγειλε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έξαρση του φαινομένου της απόκρυψης της σχέσης εργοδότη-εργοδοτουμένου, με αποτέλεσμα να καταστρατηγούνται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Κατήγγειλε επίσης ότι παρά τις εκκλήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων, η Υπουργός Εργασίας ακόμη δεν έχει καλέσει τους κοινωνικούς εταίρους σε διάλογο.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy